main logo
2719

Sute de militari din Moldova și alte țări participă la Scutul Păcii 2024

Aproximativ 600 de militari din unitățile Armatei Naționale, Inspectoratului General de Carabinieri, armata română, americană și alte țări participă, din 24 iunie, la exercițiul multinațional „Scutul Păcii 2024”.

Sute de militari din Moldova și alte țări participă la Scutul Păcii 2024Imagine simbol

În cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului, generalul de brigadă Sergiu Cirimpei, locțiitor-șef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, a menționat că „Scutul Păcii” este nu doar un exercițiu de instruire a efectivului Armatei Naționale, ci şi un test de verificare a nivelului de pregătire a subunităților armatei în conformitate cu standardele internaționale, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Potrivit colonelului Sorin Bacalu, directorul exercițiului „Scutul Păcii”, exercițiul vine să evalueze Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști albastre” în conformitate cu Conceptul Capabilităților Operaționale (OCC).

Conform procedurii, militarii sunt verificați de experți naționali și internaționali la îndeplinirea acțiunilor specifice misiunilor internaționale de menținere a păcii, cum ar fi: patrulare, convoiul şi escorta, percheziția tehnicii auto la punctele de control, asigurarea securității obiectivelor strategice, evacuarea medicală, precum şi acordarea primului ajutor medical.

Potrivit autorităților, certificarea OCC este o condiție obligatorie pentru participarea Armatei Naționale în misiuni de menținere a păcii sub egida ONU, inclusiv KFOR din Kosovo și UNIFIL din Liban. Armata Națională a aderat la programul OCC în 2007.

Antrenamentele din cadrul exercițiului „Scutul Păcii - 2024” vor dura până pe data de 28 iunie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării