main logo
9350

Surse: Directorul unei școli de judo, implicat în scheme de trafic de droguri

Săptămâna curentă, PCCOCS și IGP, au anunțat despre deconspirarea unei grupări criminale deconspirarea specializată în traficul de marijuană de tip hidropon din UE, cu tranzitarea României și R.Moldova.

Directorul unei școli de judo, implicat în scheme de trafic de droguri

Judecătorul de instrucție, Constantin Damaschin, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis ca organizatorii să fie trimiși în arest la domiciliu, iar alți trei membri în izolator, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.

Potrivit surselor Deschide.MD, unul dintre organizatorii grupului este un fost lector de la Universitatea de Stat de Educație Fizica și Sport, în prezent director al Școlii Sportive Specializată de Judo „Oleg Crețul”, de la Manej Sport Arena.

Câteva zile în urmă, ofițerii de investigați ai INI, de comun cu ofițerii Serviciului Vamal, după ce mai bine de cinci luni au documentat o schemă de trafic de droguri din Spania, prin tranzitarea României și R.Moldova, și care ulterior erau transmise spre comercializare în Federația Rusă, au reținut cinci persoane, dintre care doi organizatori.

Surse apropiate anchetei, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că unul dintre organizatori ar fi chiar Dorin Gîncu, în vârstă de 38 de ani, director al Școlii Sportive Specializată de Judo „Oleg Cretul”, de la Manej Sport Arena, din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Membrii grupării se deplasau în Spania cu diferite automobile, dotate cu ascunzișuri special amenajate, de unde procurau drogurile, după care le transportau și depozitau în România. Ulterior, drogurile erau transmise șoferilor de camioane pentru transportarea în Republica Moldova, de unde erau expediate în Federaţia Rusă pentru comercializare.

Banii proveniţi din „afacere” erau împărţiţi între membrii grupului, iar o parte erau reinvestiţi din nou în procurarea drogurilor, conform schemei menţionate.

În data de 6 februarie, ofițerii INI și cei de la Serviciul Vamal, au percheziționat un TIR de marca Mercedes, care a intrat în R.Moldova din România, la volanul căruia se afla Ivan Revenco, unul dintre membrii grupării, și care transporta 17 pachete cu circa 10 kilograme de marijuană hidropon, care pe piața neagră ar fi estimată la circa un milion de lei.

Ulterior, oamenii legii au reținut doi organizatori ai grupării, dar și trei membri. Este vorba despre Dorin Gîncu, Dumitru Țarălungă, Iurie Vescu alias „Brăc”, dar și Igor Patrașcu. Țarălungă, Patrașcu și Veșcu, sunt originari din Soroca, iar ultimul anterior a fost judecat pentru mai multe infracțiuni, dar și anterior a fost implicat în mai multe cazuri de trafic de droguri, peste frontiera de stat, camuflate în rezervorul automobilului.

Aceleași surse susțin că Dorin Gîncu este finul de cununie a autorității criminale Aga. Gîncu ar mai fi fost documentat în anul 2014, într-un caz cu 20 kg de hașiș, introduse prin Aeroportul Internațional Chișinău. Atunci ar fi fost reținut fratele lui Gîncu, însă ar fi scăpat basma curată cu o sumă de 60 de mii de euro.

Sursele apropiate anchetei susțin că liderii grupării le-ar fi propus mită câte 20 de mii de euro ofițerilor INI ca să nu-i rețină pentru 72 de ore, iar după ce aceștia au refuzat să ia banii, suspecții ar fi zis că vor găsi limbă comună cu procurorii.

După cele 72 de ore de la reținere, cele cinci persoane reținute au fost duse în fața judecătorului de instrucție Constantin Damaschin, de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, care a emis mandat de arest la domiciliu pe numele celor doi organizatori ai grupării, inclusiv pe numele lui Gîncu, iar ceilalți trei membri ai grupării au fost trimiși în arest la P-13 pentru 30 de zile.

Magistratul Constantin Damaschin este cel despre care Deschide.MD a scris că a refuzat să elibereze ordonanță de percheziții pe numele celor patru ofițeri de la IP Botanica, implicați în fabricare mai multor dosare cu trafic de droguri.

Deși, în comunicatul PCCOCS se menționează că procurorii și-au exprimat dezacordul cu privire la aplicarea măsurii arestului la domiciliu și au contestat la Curtea de Apel, unele voci susțin că avocații acestora ar avea unele relații de rudenie cu factorii de decizie din cadrul Procuraturii Generale, iar prin intermediul acestora Gîncu și-ar fi „cumpărat” libertatea.

Am încercat să aflăm mai multe detalii de la Gîncu despre acest caz, însă acesta are telefonul deconectat, iar judecătorul Constantin Damaschin a refuzat să vorbească cu reporterul Deschide.MD despre acest caz și a închis apelul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării