main logo
3699

SUA aplică sancțiuni în privința Evgheniei Guțul. Care este motivul

Statele Unite ale Americii au anunțat astăzi, 12 iunie, sancțiuni împotriva bașcanului Găgăuziei, Evghenia Guțul, pentru complicitate activă cu oligarhul condamnat fugar, Ilan Șor, și partidul Șor, declarat neconstituțional, precum și pentru înlesnirea acțiunilor lor de interferență politică ilegală, susținute de Kremlin.

SUA aplică sancțiuni în privința Evgheniei Guțul. Care este motivulFoto: IPN

Ambasada SUA la Chișinău precizează că sancțiunile includ blocarea tuturor proprietăților din Statele Unite sau aflate în posesia sau sub controlul unor persoane din SUA, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.

La fel este vorba despre interzicerea tranzacțiilor cu persoane din SUA, în interiorul sau care tranzitează Statele Unite, interzicerea furnizării sau primirii de fonduri, bunuri sau servicii și neeligibilitatea Evgheniei Guțul pentru a intra în Statele Unite.

„Cetățenii moldovenii, inclusiv locuitorii UTA Găgăuzia, merită alegeri libere și corecte și instituții democratice. De asemenea, ei merită un viitor liber de influența malignă a Kremlinului. Statele Unite salută progresul Republicii Moldova în cadrul reformelor democratice și economice, precum și rezistența la acțiunile de interferență ale Kremlinului. Vom continua să sprijinim poporul și guvernul Moldovei pentru a construi un viitor mai democratic, mai prosper și mai sigur”, se menționează într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice.

Premierul Dorin Recean a comentat că reacția promptă a SUA trebuie să servească drept exemplu justiției din Republica Moldova. 

„SUA au impus, astăzi, sancțiuni împotriva Evgheniei Guțul pentru implicare în acțiunile hibride împotriva statului Republica Moldova și cetățenilor ei, acțiuni finanțate cu bani din surse criminale. Decizia vine în urma unei cooperări eficiente cu partenerii noștri externi și vom continua să luăm măsuri decisive pentru a contracara corupția și amenințările la adresa securității naționale. Acțiunile de interferență au drept scop dezinformarea, perpetuarea corupției, destabilizarea și deturnarea proceselor democratice în Moldova”, a declarat premierul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării