main logo
594

Studiu: Vârstele la care oamenii se simt mai singuri ca oricând

Singurătatea este un sentiment pe care oricine îl experimentează cel puțin o dată în viață, dar cercetătorii au descoperit că la anumite vârste acesta se resimte mai puternic.

Studiu: Vârstele la care oamenii se simt mai singuri ca oricând

Singurătatea nu este tocmai bună pentru sănătatea ta, iar oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă de ce. Neuropsihiatrul Dilip Jeste de la UC San Diego și echipa sa au descoperit că oamenii mai în vârstă sunt mai predispuși sentimentelor de singurătate, în ideea că oamenii mai în vârstă petrec mai mult timp de unii singuri, transmite Știri.md cu referire la Playtech.

Ei au analizat sănătatea psihică a 340 de locuitori din San Diego, cu vârste cuprinse între 27 și 101 ani. Astfel, au descoperit că singurătatea atinge apogeul atunci când oamenii au 80 de ani. Însă alte puncte acute de resimțire a acestui sentiment au fost înregistrate în rândul oamenilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani și a celor cu vârste cuprinse între 55 și 60 de ani.

Datele colectate nu explică de unde apar aceste maxime, însă cercetătorii sunt de părere că motivul sunt provocările și stresul aferente acelor vârste. „Perioada când ai 20 și ceva de ani este de multe ori o perioadă majoră pentru luarea deciziilor, ceea ce este adeseori stresant, pentru că ajungi des să te simți că prietenii tăi au făcut decizii mai bune ca tine, și apare multă vină cu privire la de ce ai făcut asta sau cealaltă”, a zis Jeste.

Mai apoi, la 50 și ceva de ani apare criza vârstei de mijloc, care vine acompaniată de diferite probleme de sănătate – această combinație îi face pe oameni să fie mai conștienți de propria mortalitate. Iar la 80 de ani, povara psihologică devine mai puternică, fiind întreținută de moartea celor dragi și de propria fragilitate fizică și psihică.

Oamenii de știință au ținut să sublinieze că singurătatea nu se referă numai la izolarea socială. „O persoană poate fi singură și să nu se simtă [așa], în timp ce o altă persoană poate fi într-o mulțime și să se simtă singură”, a spus Jeste. „Trebuie să găsim soluții și intervenții care să îi ajute pe oameni”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării