main logo
649

Studiu: Moldovenii vor până la trei copii, dar în realitate au mai puțin de doi

Fiecare a șasea persoană de vârstă reproductivă din Republica Moldova intenționează să aibă un copil în următorii 3 ani, iar fiecare a doua – își dorește să aibă un copil, la o anumită etapă a vieții.

Moldovenii vor până la trei copii, dar în realitate au mai puțin de doiFoto: agora.md

Totuși, decizia de a avea sau nu un copil este influențată de mediul socio-economic în care trăiesc potențialii părinți, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Femeile și bărbații din Republica Moldova amână nașterea primului copil până în jurul vârstei de 30-40 de ani. Studiile arată că principalele bariere ale cuplurilor în planificarea copiilor sunt: veniturile mici, lipsa programelor flexibile de muncă, numărul insuficient de creșe, prioritizarea afirmării și creșterii profesionale în detrimentul formării unei familii și nașterii de copii. 

Metodele moderne de contracepție rămân a fi utilizate mai puțin decât în țările europene, iar pandemia COVID-19, a afectat accesul la serviciile de planificare familială și utilizarea contracepției – evidențiază rezultatele uneia dintre analize.

„Politicile bazate pe stimulente financiare nu sunt eficiente, iar pentru a spori intențiile de fertilitate, autoritățile trebuie să creeze diverse opțiuni de politici flexibile care să răspundă la necesitățile și preferințele cuplurilor din Moldova”, subliniază Tomas Sobotka, expert în demografie la Institutul de Demografie din Viena

Potrivit expertului, partajarea concediului parental în cuplu și asigurarea egalității gen prin implicarea bărbaților în îngrijirea copilului reprezintă două măsuri, care pot influența în mod considerabil unui de a avea sau nu copii. Analizele realizate confirmă aceste constatări.

Constatările de mai sus se regăsesc în seria de studii aprofundate, lansate în cadrul evenimentului online „Fertilitatea dorită versus cea reală: factori determinanți în Republica Moldova”. Evenimentul a avut loc recent, în cadrul programului de Reziliență Demografică implementat de către Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

„Discuțiile de astăzi sunt o oportunitate excelentă în asigurarea Rezilienței Demografice prin valorificarea rezultatelor Studiului „Generații și Gen” și, respectiv, a analizelor realizate în baza acestui studiu. 

Sunt sigură că aceste constatări pot fi utile factorilor de decizie în elaborarea politicilor demografice orientate spre necesitățile oamenilor și care să susțină cuplurile din Republica Moldova să aibă numărul dorit de copii”, a declarat Reprezentanta Rezidentă UNFPA Nigina Abaszada.

„Rezultatele cercetărilor prezentate sunt importante pentru ca autoritățile publice să înțeleagă mai bine contextul demografic din Republica Moldova și să seteze priorități de politici pentru gestionarea schimbărilor demografice, inclusiv întreprinderea măsurilor pentru ca familiile să-și realizeze intențiile reproductive”, a subliniat Aliona Crețu, Șefă de Direcție, Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Rezultatele studiilor vor fi utilizate în continuare de UNFPA și Guvernul Republicii Moldova, pentru a elabora politici demografice, sociale și economice, ajustate la nevoile oamenilor din Moldova.

Pe parcursul anului 2022, urmează să fie desfășurate o serie de dezbateri publice cu următoarele tematici: fertilitatea dorită și schimbările reproductive, intențiile de migrație ale persoanelor care planifică să devină părinți, sentimentul de singurătate în Moldova, sprijinul intergenerațional și altele.

Studiul „Generații și Gen” în Republica Moldova este implementat de către Fondul ONU pentru Populație în parteneriat și cu suportul financiar al Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMPS) și cel al Fondului Parteneriatului pentru Dezvoltare India-ONU. 

Printre partenerii proiectului se numără și Institutul Demografic Interdisciplinar din Olanda (NIDI) și Biroul Național de Statistică, care au dezvoltat eșantionul studiului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării