main logo
567

Studiu: Modificarea Legii privind controlul tutunului trebuie revizuită

Proiectul care aduce modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal, votat de Parlament în prima lectură, trebuie revizuit și consultat cu actorii pe piață. Revizuirea trebuie să fie bazată pe principiile unei economii de piață și pe principiul reducerii prejudiciului.

Studiu: Modificarea Legii privind controlul tutunului trebuie revizuităFoto: Ipn.md

Concluzia se regăsește în studiului „Analiza proiectului legislativ Nr.52 din 31.05.2019 (controlul tutunului)”, transmite Știri.md

Unul dintre autorii studiului, Andrei Curăraru, a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că a fost analizată experiența în domeniu a 20 de țări și s-a constatat că 19 dintre ele au ales un regim de taxare diferențiată a produselor de tutungerie pe bază de vapori. Or, majoritatea organizațiilor internaționale, ONG-urilor de specialitate internaționale și agențiilor de specialitate din alte state consideră că prejudiciul cauzat de țigările electronice și tehnologia „heat-not-burn” este mai mic comparativ cu o țigară clasică.

Cât privește proiectul promovat în Republica Moldova, Andrei Curăraru spune că acesta a obținut avizul Guvernului, nu și al Ministerului Finanțelor, și Ministerului Economiei, La fel, nu este însoțit de o expertiză științifică. „Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei au interese diferite în cazul dat. Ministerul Finanțelor dorește â mărirea accizelor și acumularea mai multor venituri la bugetul de stat, pe când Ministerul Economiei ar trebui să opteze pentru o mai bună reglementare a activității antreprenoriale”, a remarcat autorul.

Andrei Curăraru mai spune că în text au fost identificate mai multe inadvertențe, inclusiv preluări neargumentate de termeni în engleză. De asemenea, autorii susțin că termenul propus de implementare a legii – 1 ianuarie 2020, este nepotrivit. Se cer cel puțin doi ani pentru ajustările care se impun.

Studiul a fost transmis deputațilort, dar și Guvernului, organelor de specialitate și asociațiilor de business din țară. Potrivit lui Andrei Curăraru prin acest studiu se dorește asigurarea transparenței față de aprobarea acestui proiect, prezentarea tuturor expertizelor în conformitate cu legislația națională, precum și respectarea drepturilor fumătorilor.  „Sperăm că promotorii proiectului în cauză vor lua în considerare inclusiv modificările tehnice pe care le propunem, fiindcă multe dintre reglementările din această lege încalcă tehnica legislativă”, declară autorul.

Pe 19 iulie, Parlamentul a aprobat în prima lectură modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal, astfel încât produsele din tutun care nu ard să fie supuse acelorași reglementări ca și țigările obișnuite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării