29 dec, 2020 11:22
456
0

Studiu: Fiecare al zecelea moldovean plecat la muncă, nevoit să revină

29 dec, 2020 11:22
456
0

Au rămas fără joburile pe care le aveau în străinătate din cauza pandemiei de COVID-19 și au fost nevoiți să revină acasă.

Studiu: Fiecare al zecelea moldovean plecat la muncă, nevoit să revină

În această situație s-a pomenit în acest an aproape fiecare al zecelea cetățean moldovean care muncea peste hotare, arată datele studiului „Influența pandemiei COVID-19 asupra gospodăriei”, realizat de Biroul Național de Statistică în trimestrul trei al anului 2020, transmite Știri.md cu referire la Ziarulnațional.md.

Astfel, potrivit studiului, circa 9,8% din gospodăriile cu membri peste hotare au menționat că cel puțin un membru al acestora s-a întors de peste hotare deoarece a pierdut locul de muncă. Alte 13,3% din gospodăriile cu membri peste hotare au declarat că membrii acestora au avut dificultăți să se întoarcă în țară.

De asemenea, 61% dintre gospodării, membrii cărora au planificat călătorii peste hotare, au menționat că au fost nevoiți să le amâne.

Potrivit aceleiași cercetări, circa 91,2% din gospodării au avut venituri din salarii, pensii, prestații sociale. Puțin peste jumătate dintre gospodării (54%) au avut venituri din activitatea de muncă în țară, iar 23,5% au avut venituri din remitențe.

În același timp, 12,1% au menționat reducerea sau pierderea veniturilor din activitatea de muncă, 4,7% au declarat reducerea sau pierderea remitențelor de peste hotare și 2,6% au declarat reținerea salariilor, pensiilor, prestațiilor sociale.

Totodată, respondenții gospodăriilor care și-au pierdut locul de muncă în R. Moldova dispun de venituri cu 39,3% mai mici în raport cu membrii gospodăriilor care continuă să muncească. De asemenea, venituri mai mici cu circa 26,6% au gospodăriile în care cel puțin un membru s-a întors în țară de peste hotare din motivul pierderii locului de muncă, față de gospodăriile membrii cărora continuă să lucreze în afara țării.

Studiul mai arată că doar în jur de 15% de gospodării au menționat că nu au avut dificultăți financiare de la debutul pandemiei de COVID-19.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter