main logo
704

Studiu: De ce tot mai mulți oameni iau pastile antidepresive

Un sfert din populația adultă din Anglia consumă calmante puternice, antidepresive și somnifere. O cifră enormă, spun autoritățile.

Studiu: De ce tot mai mulți oameni iau pastile antidepresiveFoto: tuoitrethudo.com.vn

La sfârșitul lunii martie 2018 se constata că jumătate din persoanele care consumă aceste medicamente le administrau de cel puțin 12 luni, transmite Știri.md cu referire la Sănătateinfo.md

Oficialii englezi au declarat că utilizarea pe termen lung de către un număr atât de mare de oameni nu poate fi justificată și este un semn că pacienții devin dependenți.

„Aceste medicamente au multe utilizări clinice vitale și pot face o diferență mare în calitatea vieții oamenilor”, spune profesorul și directorul medical din cadrul Serviciului public de sănătate, Paul Cosford. Dar el a adăugat că au fost prea multe cazuri în care pacienții le-au utilizat mai mult decât era „clinic corespunzător”.

„Trebuie să ne asigurăm că oamenii sunt ajutați să acceseze tratamente alternative”, a adăugat el.

În anii 2017-2018, aproximativ 7 milioane de englezi luau antidepresante, aproape 6 milioane opioide și 1,5 milioane Gabapentinoizi(utilizat pentru tratarea epilepsiei, anxietății și durerii legate de nervi).

Katie a fost dependentă de calmante timp de 10 ani după ce a avut o intervenție chirurgicală de extirpare a apendicelui și apoi a fost diagnosticată greșit - suferea de endometrioză care nu a fost depistată. La un moment dat, ea lua 24 de calmante pe zi.

„Am devenit o singuratică. Am adăugat în greutate. Am ales să iau calmante pentru a ieși cu prietenii mei. Asta mi-a afectat relațiile”.

Ea a spus că de ani buni nu a primit niciun ajutor, până când a fost trimisă la Bridge Project, o organizație de caritate din Bradford care lucrează cu persoane dependente de antidepresive. Cu sprijinul lor, inclusiv consilierea, a reușit să se îndepărteze de calmante și nu le-a luat încă de la sfârșitul anului trecut.

Ce medicamente au fost revizuite?

Cinci clase de medicamente au fost incluse în revizuirea solicitată de guvernul englez, în condițiile în care autoritățile se îngrijorează numărul tot mai mare de oameni care folosesc medicamente antidepresive pe bază de rețetă. Acestea includ:

- Antidepresive;

- Analgezice opioide pentru dureri acute și răniri (excluzând utilizarea la pacienții cu cancer);

- Gabapentinoizi (utilizat pentru tratarea epilepsiei, anxietății și durerii legate de nervi);

- Benzodiazepine (prescrise mai ales pentru anxietate);

- Medicamente Z (tablete de dormit).

Numărul de prescripții emise a crescut de ceva timp - parțial din cauza îmbătrânirii populației - deși există semne că utilizarea acestora încetinește, spun autoritățile.

Pentru a evalua nivelurile de dependență, oficialii din sănătate au analizat datele despre pacienți pentru a afla exact câte persoane iau aceste medicamente în afara spitalelor și pentru cât timp.

Jumătate dintre persoanele care consumau medicamente în martie 2018, le administrau de un an sau mai mult, aproximativ un sfert dintre ei le-au folosit de cel puțin trei ani. Rata de prescriere a fost mai mare în zonele defavorizate și în rândul femeilor, spun specialiștii.

Utilizarea pe termen lung poate fi justificată?

„Fiecare medicament trebuie utilizat un anumit timp. Analgezicele pe bază de opioide ar trebui utilizate doar pentru perioade scurte, astfel, încât faptul că existau 1,2 milioane de oameni care luau opioide de cel puțin un an - dintre care 540.000 le luau de cel puțin trei ani - este extrem de îngrijorător”, potrivit Serviciului de Sănătate Publică din Anglia.

Prin comparație, antidepresivele necesită un alt timp pentru a deveni pe deplin eficiente, astfel încât nu este surprinzător să găsești oameni care le folosesc mult timp. Dar faptul că aproape un milion de oameni le folosesc de cel puțin trei ani, este o alarmă pentru autorități.

Oficialii spun că amploarea utilizării pe termen lung pentru cei cu depresie ușoară până la moderată îi poate face dependenți de medicamente.

Pentru celelalte medicamente, au existat doar o minoritate de cazuri în care utilizarea pe termen lung a fost adecvată, au mai precizat autoritățile din sănătate.

Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat că raportul ar trebui să acționeze ca un „apel de trezire”.

„Refuz să las acest lucru să crească până la nivelul văzut în SUA”, a declarat acesta.

Ce ar trebui să facă pacienții?

Serviciul public de sănătate din Anglia spune că pacienții nu trebuie să înceteze pur și simplu să își ia medicamentele. În schimb, ei solicită pacienților să vorbească cu medicul de familie, cei care vor revizui utilizarea acestor medicamente și vor căuta împreună soluții alternative.

Medicii spun că orice încercare de a aborda dependența trebuie să implice o reducere treptată a utilizării și a dozajului.

Pot fi utilizate alternative, cum ar fi consilierea psihologică, în loc de antidepresive, activități artistice, care pot ajuta la reducerea izolării și a depresiei, iar programele de masaj și fizioterapie pot fi utilizate pentru a combate durerea.

Serviciul public de sănătate a spus că nu este clar dacă această scară de utilizare pe termen lung a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă a cauzat daune - deși fiecare medicament are efecte secundare, inclusiv creșterea în greutate și plasarea stresului asupra inimii, rinichilor și plămânilor. 

Însă au menționat faptul că utilizarea pe termen lung poate duce creșterea toleranței, astfel tratamentele ar putea înceta să fie eficiente sau să solicite pacienților să crească dozele pe care le luau, în timp ce orice reducere a utilizării ar putea duce la simptome de sevraj.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării