main logo
781

Studiu: Consumul de cafea nu este dăunător pentru sănătatea inimii

Iubitorii de cafea nu trebuie să-şi facă griji pentru efectele nocive asupra sănătăţii inimii, susţine un nou studiu preluat de Press Association.

Studiu: Consumul de cafea nu este dăunător pentru sănătatea inimii

Consumul de cafea, sugerau anumite studii mai vechi, ar provoca rigiditatea arterelor, iar băutorii erau sfătuiţi să reducă consumul acestei băuturi cu conţinut ridicat de cofeină, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Un nou studiu, la care au participat peste 8.000 de persoane din diferite regiuni ale Regatului Unit, a constatat că nu are importanţă cantitatea de cafea băută în ceea ce priveşte afectul acesteia pentru artere.

Cercetarea, finanţată parţial de către British Heart Foundation (BHF), a fost prezentată în cadrul British Cardiovascular Society Conference desfăşurate în Manchester.

Experţi din cadrul Queen Mary University din Londra au împărţit cele 8.412 de persoane participante la studiu în trei grupe.

Din prima grupă au făcut parte cei care beau mai puţin de o ceaşcă de cafea pe zi, din a doua, cei care consumă între una şi trei ceşti pe zi, iar în a treia, cei care beau mai mult de trei ceşti.

Dintre persoanele din a treia grupă, câţiva au băut până la 25 de ceşti zilnic, deşi media de consum în acest grup a fost de cinci ceşti zilnic.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că nici cei care au consumat până la 25 de ceşti de cafea pe zi nu au o probabilitate mai mare de rigidizare a arterelor în comparaţie cu cei care beau mai puţin de o ceaşcă pe zi.

Potrivit studiilor anterioare, consumul de cafea ar provoca rigidizarea arterelor, punând presiune pe inimă şi crescând probabilitatea unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral.

Toţi participanţii la acest nou studiu au efectuat câte un RMN cardiac şi teste pentru măsurarea elasticităţii arteriale, iar rezultatele au confirmat premisele cercetării chiar şi după ce au fost luaţi în calcul factori precum vârsta, greutatea corporală şi statutul de fumător.

"În ciuda popularităţii imense pe care cafeaua o are în lumea întreagă, anumite studii i-ar putea face pe oameni să-şi piardă interesul pentru consumul acesteia. Deşi nu putem demonstra o legătură de cauzalitate prin acest studiu, cercetarea noastră arată că băutul cafelei nu este atât de dăunător pentru artere aşa cum au sugerat studii anterioare", a spus Kenneth Fung, de la Queen Mary University.

"Deşi la studiul nostru au participat şi persoane care au consumat până la 25 de ceşti pe zi, doza medie de în rândul celor care au consumat cea mai mare cantitate de cafea, din al treilea grup, a fost de cinci ceşti zilnic".

"Am dori să studiem aceşti oameni mai de aproape în cadrul unor cercetări viitoare astfel încât să putem contribui la recomandarea unei limite de siguranţă", a mai precizat Kenneth Fung.

Potrivit profesorului Metin Avkiran, director medical asociat în cadrul BHF, studiul ''exclude unul dintre potenţialele efecte negative ale cafelei asupra arterelor noastre''.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării