main logo
6811

Studiu alarmant: 106 oameni pleacă zilnic din Moldova definitiv

Emigrarea din Republica Moldova a devenit un fenomen familiar și firesc. Sute de mii de concetățeni merg în străinătate să lucreze și să trăiască permanent acolo în căutarea unei vieți mai bune.

Studiu alarmant: 106 oameni pleacă zilnic din Moldova definitivFoto: radiochisinau.md

În fiecare zi, 106 oameni pleacă din țară definitiv, arată un studiu realizat de Magenta Consulting, iar potrivit Barometrului Opiniei Publice, 57% dintre moldovenii rămași acasă ar pleca dacă ar avea ocazia. Datele oficiale ale Ministerului de Externe arată că peste 800.000 de moldoveni sunt deja peste hotare, transmite Știri.md cu referire la moldova9.com.

Majoritatea indică sărăcia drept principala cauză pentru care au emigrat sau ar face-o pe viitor, motiv ce rămâne constant de-a lungul timpului. De asemenea, sistemul de educație, de sănătate, securitatea personală, corupția, guvernarea ș.a sunt alte cauze menționate de moldovenii care aleg să părăsească țara. Pentru a afla dacă acestea sunt întemeiatele cauze ale emigrării, am discutat cu câțiva moldoveni stabiliți peste hotare:

„Am emigrat în Germania acum 3 ani. După ce am terminat colegiul, am înțeles că nu pot să îmi fac viitorul la noi în țară. Situația financiară, corupția, prețurile prea mari iar salariul prea mic sunt lucrurile care m-au determinat să plec departe ca să pot trăi decent.  Prețurile produselor din Moldova sunt la fel ca și aici, câteodată chiar și mai scumpe, pe când salariile sunt foarte mici, deci nu există o concordanță. La noi în țară ar trebui să lucrez vreo 20 de ani pentru propriul apartament și tot nu mi-aș permite unul spațios așa cum mi-l doresc eu. La fel, joacă un rol deranjant prostia omului și incultura de care dau dovadă deseori moldovenii. Sfatul meu pentru cei de acasă este să nu dea mită, deși în Republica Moldova acest sistem a devenit ceva absolut normal din păcate”, menționează Cristian Căldare, moldovean în Germania.

„Copilăria mea a fost despre: glod, fructe exotice numai la sărbători, căpăcele și cutii de la conserve în loc de jucării, timp petrecut pe deal cu bunica, frazele “Nu pune mâna că asta e pentru oaspeți”, „Hai că este mult de lucru în grădină”, „Du-te și mătură”, „Fă mâncare”, „Calcă cămășile tatălui”, „Coace pâine”, „Aprinde focul în sobă”…etc, pe când copilăria fiicei mele e despre : Europa, ocean, mare, strâmtoare, scoici, castele din nisip, cele mai moderne jucării, autobuzul roșu cu 2 nivele, fructe fără limită, străzi fără glod, egalitate în fața legii, asigurări, posibilități, dezvoltare fără limite.. etc. Acestea sunt motivele pentru care am plecat cu soțul din țară, vrem să oferim copiilor noștri ceia ce noi nu am avut. Pentru ei suntem gata să sacrificăm totul”, ne spune Elena Burlacu, moldoveancă în Anglia.

În fiecare oră, în Republica Moldova se nasc 5 oameni, mor – 6, iar 4 pleacă peste hotare.

„Am plecat din R.Moldova deoarece este un stat foarte corupt și fără viitor asigurat. Salariile sunt mici, iar eu fiind tânăr, nu îmi permiteam ce îmi doream lucrând la noi în țară. În Belgia este mai bine din mai multe puncte de vedere, salariul și modul de viață este mai sigur, aici știu că voi putea oferi un viitor stabil copiilor mei”, relatează Marcel Boaghii, moldovean în Belgia.

Mai mult decât atât, un număr mare din populația emigrantă renunță la cetățenia Moldovenească susținând că nu mai au nevoie de ea odată ce nu se mai întorc. Dezamăgiți de tot ce se întâmplă, de viața pe care o duc aici, la ei acasă, tot mai mulți moldoveni iau calea pribegiei în căutarea unui loc de muncă, unui trai decent, unui viitor luminos pentru copiii lor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării