main logo
425

Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne, aprobată

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne (SDDAI) pentru anii 2022-2030.

Strategia de dezvoltare a domeniului afacerilor interne, aprobatăFoto: gov.md

Documentul stabilește viziunea de dezvoltare strategică a sistemului afacerilor interne într-un mod sustenabil și funcțional, bazat pe aplicarea legii, protejarea interesului cetățeanului și prestarea serviciilor de calitate, transmite Știri.md.

Strategia prevede o nouă abordare a domeniilor specifice sistemului afacerilor interne, cu accent pe efectele și beneficiile care se produc pentru cetățeni, astfel încât mediul social să rămână stabil și sigur, iar nivelul infracționalității să fie menținut scăzut. 

Noua abordare a strategiei de dezvoltare a fost determinată și de mediul instabil, generat de războiul din Ucraina, și de lipsa documentelor de politici publice din domeniile de competență atribuite MAI, cele vechi fiind expirate încă din anul 2020.

Pentru elaborarea strategiei au fost luate în calcul noile riscuri regionale - pe lângă analizele efectuate pe domeniile de intervenție pe timp de pace, sunt trasate priorități ce țin de sporirea capacității rezilienței țării la situații de criză. 

„Elaborarea strategiei a început pe timp de pace, dar pe măsură ce amenințările aduse de război au început să se concretizeze, experții au adaptat și inovat instrumentele uzuale, inclusiv pentru situații de criză, astfel încât răspunsul nostru să fie optim, să avem mecanisme de reacție flexibile, iar rezultatul să fie focusat și imediat”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Pentru implementarea strategiei, vor fi elaborate șase programe sectoriale pe subdomeniile de activitate ale MAI, și anume: ordine și securitate publică; prevenirea și combaterea criminalității; managementul integrat al frontierei de stat; gestionarea fluxului migrațional, azilului și integrării străinilor; prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență; formarea profesională, integritatea și digitalizarea.

La baza noului document de politici publice stau prevederile Acordului și Agendei de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și ale Foii de parcurs a MAI, în contextul obținerii statutului de țară candidată la aderare în UE.

La fel, documentul se aliniază la obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei ONU 2030.

Totodată, prioritățile și obiectivele strategice sunt formulate în vederea realizării Programului de activitate a Guvernului „Moldova vremurilor bune” și proiectului Strategiei naționale de dezvoltare „Moldova 2030”.

În vederea realizării strategiei naționale de dezvoltare, domeniul afacerilor interne este unul important - spre exemplu, un stat european este imposibil de construit fără o poliție prietenoasă în comunitate, iar dezvoltarea economică a țării este imposibil de asigurat fără a oferi un sentiment de siguranță investitorilor interni și externi. 

Menționăm că la elaborarea proiectului strategiei au fost implicați atât experți naționali, cât și internaționali, precum și reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale.

La fel, proiectul a fost supus consultărilor publice.

Ați depistat o greșeală Evidențiați cuvântul și apăsațictrl+enter

Raportați o greșeală

Eroare în text:......
Distribuie știreaDistribuie

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării