main logo
8414

Strășeni: O plantație de afini, un exemplu de agricultură modernă

În apropierea satului Dolna, din raionul Strășeni, o plantație de afine de 15 hectare este exemplu de agricultură modernă. Cu sisteme computerizate de irigare și sol acid adus din afara țării, antreprenorii reușesc să obțină roade bogate. Plantația îi aparține Tatianei Bordian-Balan, care spune că afinele necesită o îngrijire specială.

Strășeni: O plantație de afini, un exemplu de agricultură modernăFoto: Imagine simbol

„Aceste tufe, sădite în 2013, cresc pe circa șase hectare și sunt cele mai vechi din cele 15 deținute de antreprenori. În acest sezon, ele dau o roadă de aproximativ patru tone pe hectar. Pentru a le asigura umiditatea necesară, proprietarii au instalat un sistem de irigare”, relatează jurnalista Paula Bejenari, transmite Știri.md cu referire la jurnaltv.md.

„Avem sistem de irigare computerizată pentru că afinul iubește să fie umed, dar să nu fie surplus de umezeală. Deoarece apare un fel de mucegai, care aduce la boală tufa și noi o pierdem. Totodată iubește aciditate, pentru aciditate noi avem așchii de pin, care noi le introducem deodată în pământ și pe parcurs, când se descompune, primește rădăcina aciditatea aceasta”, a menționat Tatiana Bordian-Balan.

„Ei îi place PH-ul, aciditatea solului să fie 4,8-5,2, aciditatea apei să fie tot așa 4,8-5,2. Și minim în fiecare 24 de ore să îi dăm câte șase litri de apă la plantă”, spune agronomul Gheorghe Botnaru.

„Pentru Moldova afinul este o pomușoară nouă. Adică nici soiul de pământ nu merge la pomușoara asta, pentru a planta aducem turba din Belarus, așchii de pin din Ucraina, facem un amestec de pământ în care plantăm, altfel nu o să avem roadă, nu o să avem tufe. Le aducem la norma care lor le place”, a mai spus producătoarea de afine.

Agricultorii cultivă trei soiuri de pomușoare.

„Se începe de la sfârșitul lunii iunie coacerea și iulie și august. Fiecare soi se coace pe rând, de aceia noi avem pe parcursul verii roadă proaspătă. Pentru asta și am optat pentru trei soiuri, ca să fie tot timpul ceva proaspăt. Să nu ținem în frigider și să o vindem, dar numai am cules și mâine e la consumator”, explică Tatiana Bordian-Balan.

„Cultura afinei nu se coace odată toată, parțial, pe rând și mergem de patru, cinci ori, facem patru, cinci rotații pentru a o culege toată. Culegem cu mâna, o alegem, cea coptă o culegem, cea verde o mai lăsăm”, a adăugat Gheorghe Botnaru.

Producătorii spun că afinele, bogate în antioxidanți, sunt un produs solicitat de consumatori.

„Pomușoarele de afine în ultimul timp sunt foarte recunoscute și apreciate pentru proprietățile sale benefice, este o explozie de antioxidanți. Sunt foarte benefice pentru sănătatea ochiului, de asemenea este pomușoara care nu ridică indicele glicemic, adică este permisă și persoanelor diabetice. Mai mult livrăm în Chișinău, dar găsim soluții și pentru livrările în afară, în unele raioane, în regiunea de nord, sud, centru”, a declarat managerul în vânzări, Alina Muntean.

Tatiana Bordian-Balan a început să aibă grijă de plantația de afin în 2019. Inițial avea șapte hectare, iar acum s-a extins la 15 hectare de pământ.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării