main logo
3863

Stoianoglo: Cetățenii trebuie să cunoască rusa. E unul din avantajele noastre rare

Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la alegerile prezidențiale, a declarat că cetățenii Republicii Moldova „trebuie să cunoască limba rusă pentru că este unul din avantajele noastre rare”.

Stoianoglo: Cetățenii trebuie să cunoască rusa. E un avantaj al nostruFoto: știri.md

Potrivit lui Stoianoglo, țara nu poate fi „construită doar într-o limbă” dacă vrem să menținem „toleranța interetnică, respectul reciproc și pacea civilă în țară”. „Acest lucru va oferi oportunitatea de a elibera această tensiune artificială”, a adăugat candidatul la alegerile prezidențiale, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md.

La Exclusiv TV, Stoianoglo a spus că „toți copiii care absolvă școlile la noi școlile, indiferent de limba în care au studiat, în rusă, în ucraineană, în găgăuză, și așa mai departe sau în moldovenească, ei trebuie să cunoască limba moldovenească, limba română, la nivelul cărora le va permite să se integreze liber în comunitatea moldovenească”.

„Pentru ca noi să nu împărțim oamenii. (…) Și, totodată, eu cred că cetățenii țării trebuie să cunoască limba rusă pentru că este unul din avantajele noastre rare. Noi nu putem construi țara doar pe o mono limbă, într-o limbă, pentru că, în corespundere cu toate standardele europene, toate standardele care au o legătură cu drepturile omului, nu putem să lăsăm oamenii de posibilitatea de a vorbi în limba lor maternă. (…) Dacă vrem să menținem toleranța interetnică, respectul reciproc și pacea civilă în țară, trebuie să fim capabili să comunicăm atât în limba de stat, cât și în limba de comunicare. Acest lucru va oferi oportunitatea de a elibera această tensiune artificială”, a comunicat Stoianoglo.

Pe data de 20 octombrie în Republica Moldova au avut loc alegeri prezidențiale. În urma scrutinului, niciunul dintre cei 11 pretendenți înscriși în cursa electorală nu au obținut majoritate de voturi, astfel că urmează să aibă loc turul II al alegerilor, la care vor concura doi candidați care au acumulat cele mai multe voturi: Maia Sandu de la PAS și Alexandr Stoianoglo de la PSRM. Turul II al alegerilor prezidențiale va avea loc pe data de 3 noiembrie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării