main logo
2171

Stoianoglo ar putea reveni la PG. Precizările ministrului Justiției

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, cercetat în mai multe dosare penale, s-ar putea întoarce la Procuratură. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, admite că acest lucru s-ar putea întâmpla, însă spune că soarta lui Alexandr Stoianoglo va fi mai clară abia după o decizie CEDO pe cazul lui.

Stoianoglo ar putea reveni la PG. Precizările ministrului JustițieiFoto: știri.md

„Nu știu dacă s-ar putea întoarce în funcția de procuror general. Evident, există și o astfel de opțiune. Deja va urma acest aspect și vom vedea care vor fi consecințele”, a declarat ministra Justiției în cadrul ediției de joi, 2 martie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, transmite Știri.md

Întrebată ce se va întâmpla dacă CEDO constată că fostului șef al Procuraturii Generale i-au fost încălcate drepturile în procesul în care a fost suspendat din funcție, ministra Justiției a precizat că după decizie vor fi analizate toate considerentele.

„Vom analiza atunci care vor fi considerentele, dacă cumva Curtea Europeană va ajunge la o astfel de concluzie, dar aici este valabilă regula obișnuită: legea e bună sau e proastă, ea trebuie respectată. Așa și cu hotărârea Curții Europene”, a adăugat Veronica Mihailov-Moraru. 

Alexandr Stoianoglo a fost reținut la începutul lunii octombrie 2021 și tot atunci a fost suspendat din funcție, după ce în biroul de serviciu, dar și în locuința sa au avut loc percheziții. Acesta este învinuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, corupere pasivă și darea de informații mincinoase.

În prezent, Alexandr Stoianoglo se află sub control judiciar. 

Anul trecut, avocații lui Alexandr Stoianoglo s-au plâns la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului precum că procurorului general suspendat din funcție i s-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare și libera circulație. A doua cerere se referă la decizia Consiliului Superior al Procurorilor din data de 5 octombrie prin care Stoianoglo a fost suspendat din funcție. 

În iunie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publice solicitările de explicații din partea Guvernului Republicii Moldova privind cazul procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. Potrivit avocatului Victor Munteanu, CEDO nu a fost convinsă că probele din dosarul penal, care au stat la baza reținerii și menținerii în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, au fost suficiente pentru a convinge un observator obiectiv că el ar fi comis pretinsele acțiuni pentru care i-au fost pornite dosare penale. De asemenea, Curtea Europeană a cerut Guvernului să explice de ce autoritățile i-au interzis lui Alexandr Stoianoglo să participe la întruniri publice și să comunice cu presa pe durata procedurilor penale în privința sa. În luna septembrie, Guvernul de la Chișinău a expediat CEDO explicațiile solicitate în dosarul procurorului general suspendat din funcție, Alexandr Stoianoglo. În răspunsul expediat în data de 22 septembrie, Guvernul s-a referit la plasarea în arest la domiciliu a lui Stoianoglo, dar și la motivele suspendării acestuia din funcția de șef al Procuraturii Generale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării