1203
0
Stenogramă: BEM putea fi salvată cu 200 de milioane de lei
1203
0

Banca de Economii (BEM) putea fi salvată fără eforturi supraomenești, cu 200 de milioane de lei.

Foto: ntv.md

Despre aceasta vorbește un fragment dintr-o stenogramă de la una dintre ședințele comisiei de anchetă Răducanu, din 2015, transmite Știri.md cu referire la Jurnal.md. 

Documentul a fost publicat de președintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova, Alexandru Slusari.

„Încă o dovadă că există alternativă la cedarea gratuită a pachetului de control la BEM în 2013. Iată că o confirmă cel care în 2013 a condus Comisia de anchetă, care de fapt a declanșat procesul de deposedare a statului de pachetul ce-i asigura majoritatea”, afirmă Slusari.

„Studiez Stenogramele Comisiei Răducanu, care au fost ridicate de către Procuratura Anticorupție la 28 mai 2015, după prezentarea raportului în plen și la care în sfârșit Comisia noastră a obținut acces. Înțeleg de ce acest raport a fost secretizat mult timp! Vă amintiți altă Comisie Parlamentară de anchetă din anul 2013? În frunte cu Oleg Reidman. Comisia, TEORETIC, a discutat trei variante de soluționare a problemelor la Banca de Economii. Juridic aceste variante nu au fost formulate ca recomandări. Nici în raport, nici în Hotărârea Parlamentului. Dar unul dintre aceste trei variante (celelalte două erau utopice) a fost călăuză pentru tot Guvernul Leancă, care a deposedat în vara 2013 statul de pachetul de control la BEM. Ce a urmat, cunoaștem toți. În Raportul Comisiei Reidman nu a fost niciun cuvânt despre oportunitatea salvării BEM prin capitalizarea acestei entități din buget. Întreaga pseudoelită politică deja decisese soarta Băncii de Economii. Dar acum vă rog pe toți să citiți un fragment din audierile în cadrul Comisiei Răducanu în martie 2015. Vedem altă poziție a lui Oleg Reidman! Pentru salvarea BEM erau suficiente 200 de milioane lei de lei”, afirmă Alexandru Slusari.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter