main logo
1650

Stema şi drapelul raionului Floreşti, înregistrate oficial

Stema şi Drapelul raionului Floreşti au fost înregistrate în Armorialul General al Republicii Moldova.

Stema şi drapelul raionului Floreşti, înregistrate oficialFoto: Știri.md

Simbolurile localităţii au fost aprobate de Consiliul raional, iar ulterior şeful statului a emis un decret în acest sens, care va fi publicat vineri, 23 august, în Monitorul Oficial, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Stema raionului Floreşti este un blazon ce reprezintă un scut tăiat în bară, sub formă de floare de crin, de cromatică în roşu şi aur. Scutul este timbrat de o coroană raională.

Drapelul raionului Floreşti reprezintă o pânză rectangulară, roşie, cu talpă galbenă, cu o floare de crin ieşind din talpă, de aceeaşi culoare.

Florești - vechi sat, ulterior târg boieresc, care mai apoi a devenit ocol, pe urmă plasă a județului Soroca, astăzi oraș, centru raional - este situat pe malul stâng al râului Răut, la intersecția căii ferate Bălți-Râbnița cu șoseaua națională Soroca-Bălți, la 131 km depărtare de capitala Republicii Moldova. 

Prima mențiune a localității apare în anul 1588.

Toponimicul orașului, inclusiv floarea reprodusă pe simbolurile raionului, are la bază câteva variante. Principala versiune amintește despre un pisc pitoresc care se numea Rediul Florilor. 

Localnicii povestesc şi o legendă despre proveniența localității: “Cică, ar fi trăit cândva, demult tare, aici Varvara, o doamnă foarte bogată și frumoasă care avea în proprietate pământuri întinse pe ambele maluri ale râușorului Răut, unde la porunca ei s-au sădit foarte multe flori care au și dat denumirea de Florești pe o parte a râului și de Vărvăreuca pe cealaltă”.

În acelaşi număr al Monitorului Oficial urmează să fie publicat şi decretul preşedintelui cu privire la înregistrarea stemei, drapelului şi imnului satului Mândreşti, comuna Mândreşti, din raionul Teleneşti.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării