main logo
408

Statistică: Aproape trei mii de tați și-au luat concediu paternal

Aproape trei mii de tați și-au luat anul trecut concediu paternal, iar mărimea medie a indemnizației ridicate de către aceștia a fost de 4.392 de lei.

Statistică: Aproape trei mii de tați și-au luat concediu paternal

Datele au fost comunicate, astăzi, la o masă rotundă dedicată concilierii vieții de familie cu cea profesională. Evenimentul a fost desfășurat în contextul Zilei Familiei, care este marcată la 15 mai, transmite Știri.md cu referire la Ipn.md.

Concediul paternal este prezentat de autorități ca fiind „un pas important realizat de Republica Moldova” pentru consolidarea familiilor și respectarea drepturilor acestora. Concediul poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului, ca tatăl să fie alături din primele zile de viață. 

„În așa mod, asigurăm o reciprocitate în familie”, a declarat secretarul de stat în domeniul asistenței sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează într-un comunicat de presă că, începând cu 1 ianuarie 2019, a fost majorat cuantumul indemnizației unice la nașterea copilului, până la 6.303 lei. În primul trimestru al acestui an, au fost acordate peste șase mii de indemnizații. 

La fel, a fost majorată indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului, pentru persoanele neasigurate, de la 540 la 640 de lei. Și indemnizația lunară de suport pentru creșterea copiilor gemeni sau a mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină a crescut de la 270 la 320 de lei.

Totodată, în cadrul programului „O nouă viață”, 13.000 de cutii cu bunuri pentru nou-născuți au fost acordate de la începutul anului și până acum.

Ziua Internațională a Familiei este marcată pentru a sublinia importanța familiei și de a promova valorile familiei ca egalitatea, împărțirea responsabilităților, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violență împotriva femeilor, copiilor și persoanelor în etate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării