main logo
495

Statele din Europa de Sud-Est vor face schimb de date ADN

Statele din Europa de Sud-Est vor face schimb automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor.

Statele din Europa de Sud-Est vor face schimb de date ADN

Legea pentru ratificarea Acordului încheiat în acest sens va intra în vigoare vineri, 2 august, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Acordul dintre părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est privind schimbul automatizat de date ADN, date dactiloscopice și date de înregistrare a autovehiculelor presupune schimbul, la nivel interstatal, de informații relevante referitoare la persoanele implicate în infracțiuni, precum și la transmiterea profilelor ADN și altor materiale de identificare. 

Acordul va contribui la consolidarea cooperării polițienești transfrontaliere în combaterea amenințărilor la adresa ordinii și siguranței publice, precum și la prevenirea, detectarea și investigarea infracțiunilor.

În iunie 2018, la Chișinău, a fost inaugurat primul Laborator de expertiză genetică medico-legală. Expertiza ADN poate fi efectuată atât la solicitarea organelor de drept, cât și la solicitarea personală. Investigațiile ADN sunt o probă obiectivă, oferind certitudine de până la 99,99%.

Acordul  între părțile Convenției privind cooperarea polițienească în Europa de Sud-Est a fost semnat la 13 septembrie 2018, la Viena, Austria. Documentul a fost semnat de Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Ungaria, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia și Slovenia. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării