main logo
7296

Stare de urgență la Leova: Digurile a două bazine de acumulare au cedat

Digurile a două bazine de acumulare din raionul Leova au cedat din cauza ploilor abundente din ultimele zile. Unul dintre ele este în apropierea satului Covurlui, iar celălalt în satul Romanovca, unde șuvoaiele au deteriorat două poduri. Autoritățile locale întreprind măsuri pentru a remedia situația, iar în raion este declarată stare de urgență.

Stare de urgență la Leova: Digurile a două bazine de acumulare au cedatFoto: Ipn.md

Contactat de IPN, președintele raionului Leova, Nicolae Popa, a declarat că până acum, din cauza temperaturilor înalte și a lipsei de precipitații, lacurile erau practic secate. S-au umplut când au început ploile, iar digurile a două bazine au cedat, transmite Știri.md. 

În momentul de față se intervine pentru a restabili circulația pe podul din Romanovca. Pietonii se pot deplasa pe el, nu și autovehiculele. Al doilea pod urmează să fie reconstruit.

Cât despre barajul din localitatea Sărata Nouă, Nicolae Popa a spus că pericolele au fost înlăturate.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență menționează că autoritățile depun eforturi pentru consolidarea digurilor de protecție pe râul Nistru în perimetrul raionului Ștefan Vodă localitățile Răscăieți, Olănești, Crocmaz și Tudora. Lucrări similare sunt întreprinse pe râul Prut în perimetrul raionului Cantemir, în preajma localităților Țiganca și Stoianovca.

Pe parcursul nopții, pentru pomparea apei din gospodăriile afectate de inundații salvatorii au fost solicitați în peste 33 de cazuri.

La lichidarea consecințelor intemperiilor sunt antrenați aproape două mii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, cu 328 de unități de tehnică.

Amintim că în urma intemperiilor au fost afectate peste 30 de drumuri publice din Republica Moldova, iar peste 20 de trasee au fost inundate. Pentru a preveni riscul inundațiilor în localitățile Sărata Nouă și Seliște din raionul Leova, la barajele lacurilor se întreprind acțiuni de pompare de capacitate înaltă.

Totodată, numărul de apeluri intrate în sistemul informațional automatizat al SIA 112 a fost de aproape 10.000, iar în intervalul orelor 11:00-19:00 numărul solicitărilor recepționate la numărul de urgență a depășit media de apeluri intrate pe oră. Astfel, au fost recepționate la anumite ore peste 500 de solicitări, aproximativ nouă solicitări înregistrate pe minut.

Știri.md amintește că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a prelungit Codul Portocaliu de instabilitate atmosferică și pentru ziua de 15 septembrie. În acest context, în țară au avut loc scurgeri intensive pe pante, cu formarea viiturilor rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe bazinele hidrografice.

De menționat că, pe parcursul nopții, în weekend au fost efectuate lucrări de deblocare a traseelor, de defrișarea arborilor căzuți și de pompare a apelor din gospodăriile oamenilor.

În acest sens, președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de mulțumire pentru toți cei care s-au implicat la lichidarea consecințelor ploilor abundente și a îndemnat populația să limiteze deplasările.

Citește și: RTEC avertizează: Din cauza ploilor, traficul rutier poate fi afectat

Citește și: Cum a arătat Chișinău după ploile torențiale de sâmbătă

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării