main logo
1092

Stamate, către avocați: Vom discuta despre o variantă de compromis

După ce Consiliul Uniunii Avocaților și-a arătat indignarea față de amendamentul propus de către președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, cu privire la modificarea Legii Avocaturii, aceasta vine cu un răspuns.

Stamate, către avocați: Vom discuta despre o variantă de compromisFoto: știri.md

Potrivit Olesei Stamate, „se va discuta oportunitatea de a avea o variantă de compromis, să fie exceptate doar infracțiunile de corupție și cazurile de flagrant”, transmite Știri.md.

„Unul din obiectivele centrale ale guvernării este lupta împotriva corupției. Acesta implicit presupune o serie de acțiuni în mai multe dimensiuni care necesită o atenție sporită – evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, dar și asigurarea integrității în rândul profesiilor juridice (avocați, executori, notari etc.).

Anul trecut a fost modificată Legea Avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în funcția de avocat a procurorilor și judecătorilor – excludere vehement criticată de avocați, dar și de noi.

Totodată, a fost adoptată încă o modificare așa, mai pe sub masă. (Ne)surprinzător, această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea Avocaturii la moment sună în felul următor:

(2) Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante.

Înțeleg că au fost comise abuzuri din partea organelor Procuraturii în trecut și, drept consecință, anume aceste abuzuri au dus la apariția dorinței avocaților de a fi protejați. Scopul nostru dintotdeauna a fost să facem ordine în sistem, să nu permitem abuzurilor să aibă loc. În acest sens, dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor. Or, de altfel, ar trebui să instituim norme similare, o așa-numită imunitate pentru toți?

Judecătorii, spre exemplu, au un anumit grad de imunitate. Și totuși când ține de infracțiunile de corupție și de cazuri de flagrant, acordul CSM nu este necesar. Am înregistrat și un proiect de modificare a Constituției pentru a limita imunitatea deputaților în cazul infracțiunilor de corupție. Și în acest context, această imunitate a avocaților pare disproporționată.

Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem.

Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate.

Cum suntem împotriva corporativismului în Procuratură, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură.

În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul Procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea pe care o propunem pentru deputați, adică cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant.

Și asta ar fi o măsură de compromis, care sper că va fi agreată de avocați. Or, nici în România, de exemplu, legislația nu prevede vreo încuviințare pentru acțiunile de urmărire penală împotriva avocaților. Iar un amendament care a fost promovat in 2016, care limita genul de corespondență care putea fi verificată de procurori, a fost dur criticat.

Aici aveți un studiu comparativ. Vă rog să vedeți în care dintre aceste țări mai există o imunitate similară celei instituite la noi, prin amendamentul surpriză din 2021?”, a conchis Stamate.

Știri.md amintește că fostul premier Ion Chicu a publicat un amendament semnat de președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, prin care se cere modificarea Legii cu privire la Avocatură.

Consiliul Uniunii Avocaților s-a convocat astăzi în ședință extraordinară pentru a decide organizarea unei acțiuni de protest în data de 20 ianuarie.

Viceprimarul Capitalei, Fadei Nagacevschi, a venit cu critici la „amendamentul rușinos Stamate”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării