main logo
4411

Sponsorul campaniei electorale a lui Șor și-a mutat investițiile în România

Cel mai mare investitor din Republica Moldova în economia României în anul 2019 a fost grupul de companii Exfactor, controlat de Vladimir Tonu, arată date ale Registrului Comerțului din România.

Sponsorul campaniei electorale a lui Șor și-a mutat investițiile

Potrivit Oficiului Național al Registrului Comerţului (ONRC), la finele anul 2019 în România erau înregistrate 6.085 de companii cu capital moldovenesc (2,71% din numărul total de firme cu capital străin), cu circa 410 mai mult decât la finele anului 2018, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.  

Exfactor-Grup Construct la Bucureşti

Astfel, după numărul de companii cu capital străin, Republica Moldova se afla pe locul 14, iar după valoarea capitalului social subscris - doar 33. 

La finele lunii decembrie 2019, valoarea capitalului social subscris de către investitori din Republica Moldova constituia 45,4 milioane euro (58,62 milioane dolari), cu aproape 7 milioane euro mai mult decât la finele anului 2018.

Cea mai mare investiție din Republica Moldova în România a fost realizată în compania Exfactor-Grup Construct SRL, care în decembrie 2019 a subscris un capital social total de 4,52 milioane euro.

Exfactor este un grup de companii controlat de milionarul Vladimir Tonu, care a realizat mai multe proiecte imobiliare, dar și a participat în tranzacții cu firme afiliate fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și ale lui Ilan Șor, condamnat de prima instanță la 7,5 ani închisoare.

În 2019, Exfactor a fost și unul dintre cei mai importanți sponsori ai campaniei electorale pentru Parlament a Partidului Șor, contribuind cu circa 1,4 milioane lei.

Comisia Electorală Centrală chiar a constatat că sponsorizarea s-a făcut cu "încălcarea prevederilor legislației electorale" şi a obligat Partidul Şor să verse banii în bugetul de stat. 

În 7 luni 2020 printre cei mai mari investitori, un milionar socialist

În acelaşi timp, în 7 luni ale anului 2020 numărul companiilor fondate în România de investitori din Republica Moldova a crescut la 6.209, cu 124 mai mult decât erau la finele anului trecut.

Datele ONRC relevă că cele mai importante aporturi de capital au fost efectuate de investitorii: Viorica-Cosmetic SRL din Bucureşti - circa 358.000 de euro şi de aproape 900.000 euro la Zinan Investment Group SRL din Iaşi.

Viorica-Cosmetic SRL face parte din grupul DAAC, controlat de milionarul Vasile Chirtoca, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Moldova şi consilier municipal de Chişinău din partea Partidului Socialiştilor.

Anterior producătorul de cosmetice Viorica din Republica Moldova anunţase un plan de deschidere a 30 de magazine în România.

Cât despre Zinan Investment Group SRL, aceasta ar face parte dintr-un grup de companii controlate de familia Zincenco din Republica Moldova, care din 2016 investeşte milioane de euro în achiziţia de terenuri şi imobile din municipiul Iaşi din România.

Compania a lansat chiar şi construcţia unui bloc în centrul Iaşului, dar lucrările au fost blocate ca urmare a unor nereguli în actele de urbanism.

Menţionăm că un număr mare de companii din România sunt fondate de originari din Republica Moldova care au cetăţenie românească. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării