main logo
309

Spitalului clinic nr.1 va fi termoizolat până la sfârșitul verii

Lucrările de termoizolare și instalare a panourilor solare la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii nr. 1 din capitală vor fi finalizate până la 31 august curent.

Spitalului clinic nr.1 va fi termoizolat până la sfârșitul verii

Primarul general interimar al Chișinăului, Ruslan Codreanu s-a deplasat astăzi la fața locului pentru a vedea cum decurg lucrările, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Proiectul prevede termoizolarea fațadelor, a acoperișului, precum și instalarea panourilor solare pentru prepararea apei calde menajere. 

Acesta este finanțat de Fondul de eficiență energetică cu 5 milioane de lei. De asemenea, Primăria municipiului Chișinău a alocat 1,6 milioane de lei, bani care au fost utilizați pentru înlocuirea tâmplăriei, iar în prezent sunt efectuate lucrări de hidroizolare a subsolului.

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a menționat că după termoizolare și instalarea panourilor solare, spitalul de copii va înregistra economii pentru întreținere. Ca urmare, sursele financiare alocate vor fi utilizate pentru dezvoltarea pe interior a instituției și anume pentru achiziționarea de utilaje și echipamente performante, mai ales că spitalul este unul pentru cei mici. „Până la 31 august, Spitalul Municipal nr. 1 pentru Copii va fi prima instituție medicală din țară care va fi izolat termic integral: acoperiș, subsol, fațadă, puncte termice și dotat cu baterii solare”, a spus edilul-șef al capitalei.

Directorul spitalului, Ștefan Calancea a precizat că imobilul instituției medicale a fost dat în exploatare în anul 1972. Pereții sunt de beton, astfel că iarna este destul de frig și costurile pentru termie erau destul de mari. „Acum, după finalizarea lucrărilor de termoizolare, inclusiv a acoperișului, vom avea o economie substanțială pentru încălzire”, a declarat Ștefan Calancea.

Bateriile solare, care vor asigura prepararea apei calde menajere vor oferi 70% eficiență vara și 30% pe timp de iarnă, iar recuperarea investițiilor va avea loc în 4-5 ani.

Spitalul nr. 1 de Copii dispune de 100 de paturi, iar anual aici sunt tratați circa 7 mii de copii de vârstă fragedă (1 lună – 3 ani).

În timp de o lună, în capitală vor începe lucrări de termoizolare a clădirilor la alte 3 instituții publice și anume: Liceul Teoretic „Vasile Lupu”, Grădinița nr. 112 și IMSP „Maternitatea nr. 1”, în baza unui proiect comun al municipalității cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării