main logo
2634

Spitalele din Soroca și Florești se confruntă cu lipsa cadrelor medicale

Numărul medicilor și asistenților medicali din Republica Moldova este în continuă scădere. Nu pentru că oamenii în halate albe renunță la diplome, ci pentru că pleacă din domeniu.

Spitalele din Soroca și Florești se confruntă cu lipsa cadrelor medicaleImagine simbol

Din 26.000 de asistenți medicali, câți erau în 2014, timp de zece ani au rămas cu aproape 3.000 mai puțini, transmite Știri.md cu referire la anticoruptie.md.

Cea mai mare instituție spitalicească din Republica Moldova, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, resimte lipsa a peste 100 de asistenți medicali. O altă instituție medicală, care deservește regiunea de nord a țării, Spitalul Clinic din Bălți, așteaptă cu brațele deschise 47 de medici, din care 18 sunt anesteziologi. 

În timp ce Ministerul Sănătății încearcă să facă domeniul mai atractiv prin majorări de salarii și îmbunătățirea condițiilor de muncă, profesioniștii susțin că este nevoie de o strategie mai amplă, care să includă cu o parte din angajamente și instituțiile care pregătesc medici. Numărul angajaților din sistemul medical este în cădere liberă.

Datele statistice nu sunt deloc îmbucurătoare. Numărul asistenților medicali s-a redus cu aproape 3.000 de persoane în ultimul deceniu, o cifră critică pentru Republica Moldova. Indicii privind personalul medical superior nu sunt atât de dramatici, dar se află într-o constantă și continuă descreștere.

Citiți materialul integral pe anticoruptie.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării