main logo
622

Spînu spune când ar putea începe auditul: Pe ultima sută de metri

Agenția Proprietăți Publice ar putea încheia în următoarele zile un contract cu o companie ce va realiza auditul datoriei ”Moldovagaz” față de concernul rus ”Gazprom”. Despre acest lucru a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, în studioul unui post de televiziune.

Spînu spune când ar putea începe auditul: Pe ultima sută de metriFoto: știri.md

Vicepremierul, Andrei Spînu a declarat la o emisiune de la postul TV „Vocea Basarabiei” că nu mai este mult până la semnarea unui contract cu o companie care să facă auditul datoriei la Moldovagaz, fără să ofere însă detalii despre firma care au urma să efectueze analiza, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Andrei Spînu, vicepremier: „Am anunțat deja că APP este pe ultima sută de metri și s-ar putea ca zilele următoare să avem și o noutate bună în acest sens, să aflăm dacă s-a semnat un contract pentru realizarea acestui audit”.

Am încercat să aflăm și poziția Agenției Proprietăți Publice cu referire la această declarație, dar directorul instituției Eugeniu Cozonac și nici purtătorul de cuvânt al APP nu ne-a răspuns la telefon. Andrei Spînu a declarat că principala sa așteptare este ca auditul să arate cum anume s-a format restanța de sute de milioane de dolari.

Andrei Spînu, vicepremier: „Cred că această întrebare este de interes major pentru toată societatea. Și societatea, în momentul în care își asumă o parte din această datorie trebuie să știe că totul este corect. Eu personal nu pot să-mi asum, să pun semnătură sau să accept ca nu știu de unde a apărut o datorie de 800 de milioane de dolari”.

Anul trecut, contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru o perioadă de cinci ani. Acesta prevedea și efectuarea unui audit pentru stabilirea tuturor cauzelor care au dus la acumularea unei datorii istorice de aproximativ 700 de milioane de dolari. Procedura a rămas nemișcată după începutul războiului din Ucraina. În luna august, Moldovagaz va plăti 1.458 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale cumpărate de la Gazprom.

Potrivit șefului de la Moldovagaz, asta înseamnă cu 478 de dolari mai mult decât în iulie, când achitase 980 de dolari pentru aceeași cantitate. Urmare a scumpirii, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif de 22 lei și 99 de bani pentru un metru cub de gaze naturale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării