main logo
886

Specialiștii: Depresia naște suicid. Cum putem preveni astfel de tragedie

Potrivit statisticilor, în primele trei luni ale acestui an, în Moldova s-au înregistrat 313 tentative de suicid, dintre care 87 n-au putut fi prevenite. Specialiștii spun că principalul motiv al acestui fenomen ar fi tulburările depresive.

Specialiștii: Depresia naște suicid. Cum putem preveni o tragedieFoto: sfatulmedicului.ro

Cum putem înțelege dacă o persoană apropiată se confruntă cu probleme de ordin psihologic și ce ar trebui să facem în acest caz, aflați în continuare, transmite Știri.md cu referire la Tv6.md.

Psihologii susțin că există mai multe semne de avertizare care arată că unele persoane se confruntă cu probleme. Acestea pot fi un semnal de alarmă pentru cei din jur, dacă persistă mai mult de trei luni.

„Apatia, lipsa poftei de mâncare, micșorarea intereselor, mișcării, dorința de autoizolare. Dacă vorbim despre femei – ea nu are chef să se machieze, să se îmbrace frumos, trece la o altă vestimentație. Sau, din contra, poate exagera la exterior, la vestimentație, la înfățișare”, susține Angela Nicolau, psiholog.

De obicei, gândurile suicidale apar la oamenii depresivi, mai spun specialiștii.

„De regulă, persoanele care recurg la suicid au o stare de deprimare continuă”, spune Cristina Guzinschi, astrolog.

„Persoana este social dezadaptivă, nu se poate adapta la realitate, orice situație este preluată ca un stres, ca o frustrare”, a spus Angela Nicolau.

Deși psihologii sunt cei care le pot oferi consiliere persoanelor deprimate, aceștia le recomandă membrilor familiei, prietenilor sau colegilor să fie alături de apropiații lor, atunci când observă schimbări bruște de comportament.

„Trebuie să comunicăm cu cei apropiați. Oamenii care nu au susținerea familiei, mai mult celibatarii, cei divorțați, cei care au rămas fără un partener din cauza unui deces, sunt predispuși de a comite un suicid”, a mai spus Cristina Guzinschi.

Totuși, specialiștii atenționează că rețelele de socializare reprezintă un mediu periculos pentru persoanele sensibile.

„Unele persoane de succes, care au o mulțime de urmăritori pe rețelele de socializare, de fapt, în viața de zi cu zi, au probleme. Atunci când o persoană simplă începe să se compare cu imaginea frumoasă, strălucită ideală, începe să se simtă rău, să se simtă frustrat, din motiv că nu poate ajunge la acel nivel, de „idol””, spune psihologul.

„Nu tot timpul, ceea ce se transmite în instagram – viața frumoasă, coincide cu realul”, a mai adăugat astrologul.

În această săptămână, la o distanță de doar două zile, societatea a fost marcată de moartea violentă a maestrului Iurie Sadovnic, dar şi presupusa sinuciderea tinerei de 25 de ani.

Potrivit statisticilor, doar anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării