main logo
5952

Ministru: O doamnă a beneficiat de indemnizații 10 ani și nu a muncit

Concediile de îngrijire a copilului care sunt atipic de lungi, iar Moldova ar deține recordul în acest sens, afirmă ministrul Muncii, Marcel Spătari.

Ministru: O doamnă a beneficiat de indemnizații 10 ani și nu a muncitFoto: realitatea.md

Acesta subliniază că la moment sunt cazuri când o femeie beneficiază de indemnizații ani la rând fără să muncească și nu este un lucru sustenabil, însă acestea sunt necesare atâta timp cât țara nu are alte soluții alternative, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Precizările au fost făcute astăzi la Radio Sputnik Moldova.

„Nu avem un sistem de creșe în Moldova. Astăzi, dacă toate creșele de stat ar fi pline cu copii și doar fiecare al 5-lea copil ar putea intra în creșă, 20% din toți copiii din Moldova pot preluați de creșele care există.

Ce facem cu cei 80% din copii? Ce facem? Îi lăsăm acasă să îngrijească mamele și pentru asta plătim indemnizații din bugetul asigurărilor de stat timp de 3 ani.

Statul este slab și creșele au fost distruse în timp, acum cea mai simplă soluție și cea mai costisitoare ar fi să construim creșe în toată țara și să angajăm oameni, dar nu avem bani.

Lucrul acesta trebuie discutat și cu ministerul Educației, dar noi am semnalat o problemă.

Una care este compensată prin aceste concedii foarte lungi de îngrijire a copilului care sunt atipic de lungi, deci Moldova deține recordul la cele mai lungi concedii de îngrijire a copiilor, tocmai din acest considerent, noi pe de o parte recunoaștem că avem o problemă, dar nu umblăm la problemă și băgăm o măsură care să compenseze acea problemă.

În timp asta afectează și femeile pentru că o femeie care îngrijește de un copil 3 ani, se naște al 3-lea copil mai stă acasă doi ani, ea este 5 ani în afara activității, dar să știți că sunt foarte multe mame care beneficiază și de îndemnizația pentru îngrijirea copilului, dar și muncesc, pentru că legea nu interzice.

Asta se face pentru a stimula femeile să revină în câmpul muncii.

Cunosc cazuri personal, nu o să zic unde, în care o doamnă a beneficiat de aceste indemnizații și nu a muncit, nu cred că este un lucru sustenabil nici din punct de vedere economic.

Ele sunt necesare atâta timp cât nu avem soluții alternative. Soluții mai bune pentru mame nu există”, a declarat ministrul.

Acesta menționează și despre lipsa unui standard de calificare pentru bone în țară.

„Activitatea bonelor nu este reglementată, doar în ultima redacție a clasificatorului de ocupații care a fost aprobată de noi prin octombrie a fost introdusă această meserie, dar ea nu este reglementată, certificată, nu avem standarde de calitate pentru profesia de bone”, a adăugat acesta.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării