main logo
1036

Spălarea de bani și frauda bancară: Cadrul legal va fi completat

Grupul de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare a elaborat și a înregistrat un proiect de modificare a legislației în domeniu.

Spălarea de bani și frauda bancară: Cadrul legal va fi completat

În ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat coraportul pentru acest proiect de lege, transmite Știri.md.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Potrivit proiectului, cadrul legal ar urma să fie completat cu articole care vizează „beneficiarul efectiv”, „persoanele expuse politic”, „activitatea de furnizor de servicii privind monedele virtuale”, „aplicarea prin mijloace de identificare electronică a măsurilor de precauție privind clienții”, „măsurile aplicate cu privire la  țările/jurisdicțiile cu risc sporit desemnate de către Grupul de Acțiune Financiară Internațională”, „Centrul de instruire continuă în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și finanțării terorismului”. 

Lista entităților raportoare este suplimentată cu categorii noi de entități – executorii judecătorești, administratorii autorizați, furnizorii de servicii privind monedele virtuale și furnizorii de servicii de finanțare participativă.

De asemenea, se propune introducerea prevederii privind raportarea de către Agenţia Servicii Publice a tranzacţiilor suspecte identificate în procesul de prestare a serviciilor publice. Totodată, Serviciului Fiscal de Stat ar urma să îi fie atribuite competențe de creare, gestionare şi actualizare a Registrului casetelor de siguranţă ale persoanelor fizice şi juridice. Autorii documentului mai propun completarea Codului de executare, astfel încât deciziile emise de Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor să fie documente executorii și să fie executate în conformitate cu normele stabilite de Codul de executare.

Urmează să fie introdus un articol nou, care va prevedea aplicarea prin mijloace de identificare electronică a măsurilor de precauție privind clienții, dar și cerinţe de conformitate faţă de personalul responsabil de domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor. Alte noțiuni noi sunt „control inopinat” și „control planificat”. De asemenea, este prevăzută posibilitatea de prelungire și suspendare a controlului.

Toate modificările au fost formulate urmare a numeroaselor consultări care au aut loc în cadrul Grupului de lucru pentru combaterea spălării banilor și fraudei bancare, dar și pe platforma Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării