main logo
8681

Soroca, raionul cu cei mai mulți infectați: Explicația fenomenului

Soroca a devenit cel mai afectat raion din R. Moldova de noul coronavirus.

Soroca, raionul cu cei mai mulți infectați: Explicația fenomenului

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, după orașul Chișinău cu 103 de infectați de COVID-19, pe locul II se clasează orașul Soroca cu 26 de persoane infectate de noul virus, transmite Știri.md.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, susține că infectarea personalului medical și pacienților din Soroca nu este din cauza lipsei echipamentului medical.

„Chiar astăzi nu se pune problema echipamentelor, că ele sunt. Eu bănuiesc că la Soroca lucrurile s-au început mai devreme decât a fost diagnosticat primul caz. Și eu bănuiesc că lumea n-a luat recomandările în serios, și eu bănuiesc că s-au întâmplat niște breșe, niște scăpări pe segment când oamenii pur și simplu au ignorat, și eu bănuiesc că, de fapt, Serviciul de urgență e un serviciu foarte delicat în felul lui și-i foarte specific și noi ne-am convins că viața poate să aducă fel de fel de surprize.

Deci, ce am avut noi în Chișinău? Urgența-i chemată la un caz cu suspiciune de accident vascular cerebral. Personalul nu s-a echipat în măsura în care trebuia să se echipeze. Iată în cazul acela de accident vascular cerebral a fost unul foarte interesant. Persoana a fost adusă, era vorba de un ictus cerebral, numai că persoana respectivă la câteva zile a făcut febră și a fost diagnosticată cu COVID-19”, a explicat Nicolae Furtună.

Totodată, șeful Agenției Naționale de Sănătate Publică a menționat că în prezent fiecare persoană trebuie să fie privită ca o potențială sursă de infecție cu coronavirus.

„Astăzi, noi trebuie să privim la toate situațiile care se înregistrează în societate, indiferent cum se cheamă ele, în sistemul de sănătate sau în afara sistemului de sănătate ca la forță majoră și fiecare persoană ar trebui să fie privită ca o potențială sursă de infecție în magazin, în farmacie etc. De atâta și vine chemarea „Stați acasă” maximal,” a îndemnat Nicolae Furtună.

Știri.md amintește că în Republica Moldova, la ora actuală, sunt înregistrate 263 de persoane testate pozitiv cu COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate două decese din cauza COVID-19, iar mai mulți pacienți infectați s-au vindecat.

Știri.md reamintește că, pe 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică, până la data de 15 mai.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării