main logo
808

Sora lui Andrei Braguța a scris o carte despre decesul fratelui

Sora lui Andrei Braguța, tânărul care a decedat într-un penitenciar din Moldova la scurt timp după ce a fost reținut, a scris o carte despre cazul care a zguduit opinia publică.

Sora lui Andrei Braguța a scris o carte despre decesul fratelui

„În memorie apar din nou scene din trecutul recent. Fiecare din acestea este legată de moartea fratelui meu și ceva îmi sugerează că voi putea scăpa de durere și de suferință numai dacă voi descrie aceste momente, voi da frâu liber emoțiilor și sentimentelor prin care am trecut și încă mai trec. Vreau să spun atât de multe, gândurile îmi sunt confuze. Voi începe cu un moment fericit”, este primul pasaj din carte, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

„Ce se ascunde totuși după câteva rânduri scrise în presă”, scrie autoarea Natalia Braguța despre cartea intitulată „Partea nevăzută”, care are 68 de pagini.

Amintim că Andrei Braguţa a fost reţinut pe 15 august 2017 pentru violenţa nepericuloasă la viaţa şi sănătatea poliţiştilor, iar pe 26 august 2017, tânărul a decedat în Penitenciarul nr.16 „Pruncul”.

Tânărul a fost reținut pentru că a depășit viteza legală pe traseul Bălți - Sărăteni, circulând cu 110 km/h. La cerințele legale de a opri, a ignorat solicitarea, continuând deplasarea pe contrasens, informa și IGP.

După mai bine de un an de la acest caz, dosarul Braguța este încă în desfășurare, iar potrivit avocaților, acesta este "un proces greu de gestionat", întrucât este vorba despre circa 20 de inculpați și tot atâția avocați.

13 poliţişti ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău sunt acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Braguța.

Sunt suspectați și 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Braguţa.

După ce fusese maltratat de cei 4 codeţinuti, a doua zi, Andrei Braguța a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017), a fost deţinut în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor, transmite Procuratura Generală.

Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de expertiză medico-legală, a condus direct la survenirea decesului lui Andrei Braguța.

Potrivit avocaților pe caz, din momentul reținerii lui Andrei Baguța, tatăl lui nu a fost contactat de nici un medic și nu a fost informat de starea reținutului. Rudele au acuzat oamenii legii că l-ar fi bătut pe Andrei Braguța și astfel a survenit decesul.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67.500 lei până la 80 de mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării