main logo
456

Sondaj: Peste 60% din respondenți susțin crearea parcărilor cu plată

Peste 60% dintre participanții unui sondaj de opinie acceptă crearea sistemului de parcări cu plată în municipiul Chișinău.

Sondaj: Peste 60% din respondenți susțin crearea parcărilor cu platăFoto: știri.md

La sondaj – parte a unui studiu de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto – au participat 1.135 de respondenți din toate sectoarele Capitalei. Rezultatele cercetării au fost prezentate la o masă rotundă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Studiul a arătat că problema parcărilor poate fi soluționată printr-un complex de măsuri, racordate la posibilitățile actuale ale orașului.

Primarul Ion Ceban a remarcat, în cadrul evenimentului, că în toate proiectele pe care municipalitatea le realizează în ultimii doi ani sunt prevăzute și create locuri de parcare pe străzi, lângă parcuri, zone verzi sau în curțile de bloc. „Avem noi parcări publice pe strada Ismail, parcul Alunelul, La Izvor, Dendrariu. 

Pe strada Ghidighici va fi creată o parcare mare, cu circa 480 de locuri, pe terenurile eliberate de agenți economici sau unde erau anterior amplasate garaje metalice, la fel, sunt amenajate parcări publice”, a specificat edilul.

Pentru anul viitor, Primăria planifică alocarea a 100 de milioane de lei pentru organizarea locurilor de parcare, inclusiv în zona Centrului istoric, dar și crearea așa-ziselor parcări de captură la ieșirile din oraș, dar și parcări în toate sectoarele Capitalei. Concomitent, vor fi testate benzile dedicate transportului public și cicliștilor, care în curând vor fi aplicate pe cele mai importante artere din Chișinău.

„Conform estimărilor, transportul public va circula practic de 3 ori mai repede decât în prezent, ceea ce va reduce timpul de așteptare în stații și va încuraja locuitorii să opteze pentru călătorii cu transportul public. Totodată, în proces de elaborare este și studiul de fezabilitate privind etichetarea electronică. 

Îmi pare rău că pe parcursul anilor precedenți, mai multe terenuri au fost date anumitor persoane pentru crearea parcărilor publice, iar în loc au apărut piețe, centre comerciale, benzinării sau blocuri de locuit. Astfel, am ajuns în situația când în centrul orașului, dar și alte zone, nu mai avem terenuri pentru valorificare în acest scop”, a constatat primarul municipiului Chișinău.

Studiul de oportunitate privind implementarea sistemului de management al parcărilor auto din municipiul Chișinău, prezentat astăzi, a analizat șase orașe din Europa, similare orașului Chișinău ca dimensiune, cu experiență relevantă în managementul parcărilor. E vorba despre București (sectorul nr. 4), Iași, Dusseldorf, Tallinn, Riga și Vilnius.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării