main logo
257

Sondaj: Majoritatea cetățenilor consideră că ţara merge într-o direcţie greşită

Majoritatea cetăţenilor Moldovei (69,1%) consideră că ţara merge într-o direcţie greşită şi numai 22,4% consideră că merge într-o direcţie corectă.

Majoritatea cetățenilor cred că ţara merge într-o direcţie greşită

 Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), transmite Știri.md.

Potrivit sondajului, o opinie similară au şi experţii chestionaţi, raportul acestora fiind de 68,5% şi, respectiv, 24,1%.

Cel mai mult oamenii sunt îngrijoraţi de nivelul scăzut de trai - 32,8%, preţurile înalte la produsele alimentare şi serviciile comunitare - 23,2%, corupţia şi criminalitatea - 18,1%, şomajul - 12,5%, instabilitatea politică - 10,7%, situaţia demografică şi migraţia populaţiei - 9,1%, dar şi viitorul copiilor - 8,7%.

Potrivit preşedintelui ASDM, Victor Mocanu, după o perioadă lungă de timp, instabilitatea politică a intrat pentru prima dată în primele cinci dintre principalele probleme de interes pentru locuitorii Republicii Moldova. Anterior, această problemă era plasată pe locurile 9-11 după importanţă.

"Preocuparea ţine de discuţiile purtate de forţele politice. Oamenii sunt îngrijoraţi că, din cauza lipsei unui consens, va trebui iarăşi organizate alegeri din banii publici, iar prin acest lucru riscă să fie anulată creşterea pensiilor şi a salariilor. De asemenea, nu este clară situaţia cu alegerile locale şi data desfăşurării acestora", a menţionat sociologul.

Peste un sfert din populaţia Moldovei (25,4%) au declarat că nu le ajung bani nici măcar pentru strictul necesar, 41% afirmă banii le ajung pentru strictul necesar, 22,2% susţin că banii le ajung pentru o viaţă decentă fără exces, 5,3% afirmă că uneori îşi permit să facă cumpărături scumpe şi doar 1,9% au bani pentru toate.

Mocanu consideră că aceste rezultate arată că în Moldova lipseşte clasa de mijloc, fără de care este imposibilă o societate stabilă şi civilă.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 mai de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI (IIMDD). La sondaj au participat 1189 de persoane din 89 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării