main logo
7034

Sondaj: Ce cred moldovenii despre războiul dintre Rusia și Ucraina

61% dintre respondenți consideră că Rusia duce un război cu Ucraina. Cât de corect sunt informați moldovenii, luând în considerare propaganda rusească, care interzice utilizarea termenului „război” și îl substituie cu sintagma „operațiune militară”?

Sondaj: Ce cred moldovenii despre războiul dintre Rusia și UcrainaFoto: digi24.ro

Un studiu ad-hoc a fost realizat de către Magenta Consulting pentru a afla părerea oamenilor, transmite Știri.md.

61% dintre respondenți consideră că Rusia duce un război cu Ucraina. Acest grafic redă cât de corect sunt informați moldovenii, luând în considerare propaganda rusească, care interzice utilizarea termenului „război” și îl substituie cu sintagma „operațiune militară”.

Care dintre următoarele afirmații descrie cel mai bine opinia Dvs.? (un răspuns posibil)

 

Opiniile respondenților sunt împărțite atunci când vine vorba de a susține una dintre țări. În acest conflict, 51% sunt de partea Ucrainei, iar fiecare al cincilea respondent este de partea Rusiei. 

De partea cui sunteți în conflictul dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

Fiecare al doilea respondent a exprimat o opinie pozitivă despre modul în care Vladimir Zelenski gestionează acest conflict (50%), pe când doar 25% dintre respondenți au aceeași atitudine față de modul în care președintele rus, Vladimir Putin, gestionează conflictul.

Care este părerea Dvs. despre modul în care președintele Rusiei, Vladimir Putin, gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia? (un răspuns posibil)

Care este părerea Dvs. despre modul în care președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, gestionează conflictul dintre Ucraina și Rusia?  (un răspuns posibil)

 

În ceea ce privește durata conflictului, părerile iarăși s-au împărțit. Totuși, 46% dintre respondenți cred că acesta va dura 1 lună sau mai puțin, iar 22% dintre respondenți presupun că acesta va dura mai mult de jumătate de an.

Cel mai probabil, cât credeți că vor dura luptele dintre Rusia și Ucraina? (un răspuns posibil)

Respondenții au răspuns în ce măsură cred că acest conflict este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova. 45% dintre aceștia consideră că Moldova ar fi într-un pericol foarte mare din cauza acestui conflict, alți 21% cred că e un pericol mai degrabă mare, iar 30% sunt de părere că acesta nu va afecta securitatea țării.

În ce măsură credeți că războiul dintre Rusia și Ucraina este un pericol pentru securitatea Republicii Moldova? (un răspuns posibil)

De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, moldovenii au demonstrat solidaritate și susținere fără precedent. Iar cifrele ne demonstrează același lucru, unde 89% dintre cei intervievați au manifestat o atitudine lăudabilă față de faptul că Moldova primește și ajută refugiații din țara vecină.

În acest context, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a înaintat cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Acest pas important pentru viitorul european al țării este susținut de 61% dintre respondenți.

Susțineți sau nu integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană? (un răspuns posibil)

Care sunt principalele 3 surse din care vă informați despre conflictul dintre Rusia și Ucraina? Vă rog să menționați 3 denumiri de surse, începând cu sursa cel mai des utilizată. (răspuns liber)

Respondenții au fost întrebați, fără oferirea variantelor de răspuns, să enumere principalele trei surse din care se informează despre conflictul dintre Rusia și Ucraina.

Circa fiecare a patra persoană (25%) a spus că se informează despre conflict din Facebook newsfeed. Alte surse care au fost numite au fost canale TV (16%), Moldova 1 (15%), Pro TV (14%) și TV8 (14%). 

Sondajul a fost realizat telefonic pe un eșantion de 539 de respondenți din localități urbane și rurale de pe malul drept, în perioada 3-5 martie curent. Marja de eroare este de ±4.2%.

Abonează-te gratuit la Știri.md și pe Telegram pentru a nu pierde cele mai importante noutăți: https://t.me/stirimd.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării