main logo
660

Sondaj: Câți moldoveni vor aderarea țării la UE și UEEA

Diferenţa între numărul susţinătorilor Uniunii Europene şi Uniunii Economice Eurasiatice (UEEA) în Moldova este minimă.

Sondaj: Câți moldoveni vor aderarea țării la UE și UEEAFoto: știri.md

Despre aceasta arată rezultatele sondajului de opinie prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din RM (ASDM), transmite Știri.md.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc un referendum privind vectorul de dezvoltare al ţării, 40,8% dintre cetăţeni ar vota pentru aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică, iar 39,5% - pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acelaşi timp, 8,5% sunt împotriva aderării la vreuna din uniuni, 4,3% nu ar participa la vot, iar 6,9% nu au răspuns la întrebare.

În opinia a 52,1% din respondenţi, relaţiile dintre Moldova şi UE s-au îmbunătăţit semnificativ după alegerile parlamentare din 24 februarie, 21,5% susţin că au devenit mai bune, 18,2% afirmă că au rămas la acelaşi nivel, 4,5% consider că s-au agravat, iar 1,3% cred că s-au agravat mult. La aceeaşi întrebare, dar despre Rusia, 25,2% dintre respondenţi au spus că relaţiile s-au îmbunătăţit semnificativ, 41,5% - au devenit mai bune, 21,6% - au rămas la acelaşi nivel, 6,4% - s-au agravat, 2,1% % - au devenit mult mai rele.

La un referendum privind integrarea Moldovei în NATO, aproape 46% s-ar pronunţa "împotrivă". Ideea de alăturare la alianţa politico-militară este susţinută de mai puţin de un sfert din cetăţeni (23,1%). Alţi 13,2% dintre respondenţi au spus că nu vor vota, 4,3% nu ştiu nimic despre NATO şi 13,6% nu au răspuns la întrebare.

Sondajul a fost efectuat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor în cadrul proiectului "Fenomenul solidarităţii sociale în Moldova şi Ucraina: studiu comparativ". Acesta a fost realizat în perioada 11-20 septembrie pe un eşantion de 1189 persoane. Marja de eroare este de 3%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării