main logo
2024

Sondaj: Câți moldoveni susțin aderarea Moldovei la UE sau UEEA

Numărul susţinătorilor integrării Moldovei în Uniunea Europeană (UE) şi Uniunea Economică Eurasiatică (UEEA) este aproape acelaşi, deoarece diferenţa se înscrie în marja de eroare.

Sondaj: Câți moldoveni susțin aderarea Moldovei la UE sau UEEA

Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia Infotag, de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova (ASDM), transmite Știri.md.

Potrivit sondajului, dacă duminica viitoare în Moldova ar avea loc un referendum privind vectorul de dezvoltare al ţării, 39,1% dintre cetăţeni ar vota pentru aderarea la UEEA, iar 37,5% - pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

În acelaşi timp, 11,2% sunt împotriva aderării la vreuna dintre uniuni, iar 6,3% din respondenţi nu au putut răspunde la întrebare.

Nivelul de susţinere a celor doi vectori a scăzut uşor comparativ cu rezultatele sondajului din februarie. Atunci, UEEA era sprijinită de 42,9%, iar UE - de 41,2%. Acest lucru ţine de creşterea numărului celor care se opun ambilor vectori.

La un referendum similar referitor la aderarea Moldovei NATO, situaţia este mai clară: "pentru" ar vota numai 22,1%, iar "împotrivă" - 54,8%. Ceilalţi respondenţi nu au putut răspunde la întrebare.

Peste 79% dintre respondenţi consideră că relaţiile Moldovei cu România pot fi numite bune. În ceea ce priveşte UE, de această părere sunt 74,8% din respondenţi, în privinţa Ucrainei - 71,4%, SUA - 62,8%, iar Rusiei - 60,8%. În opinia a 28,3% dintre cetăţeni, între Federaţia Rusă şi Republica Moldova există relaţii neprietenoase.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-10 mai de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova la comanda Filialei din Chişinău a Institutului internaţional de monitorizare a dezvoltării democraţiei, parlamentarismului şi respectării drepturilor electorale ale cetăţenilor statelor-membre CSI (IIMDD). La sondaj au participat 1189 de persoane din 89 de localităţi. Marja de eroare este de 3%.


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării