main logo
525

Sondaj: Care sunt soluțiile agreate de moldoveni pentru ieșirea din blocajul politic

Alegerile parlamentare anticipate ar fi una dintre soluțiile preferate de cetățeni pentru funcționarea Parlamentului, potrivit unui sondaj realizat de compania de date inteligente IData.

Sondaj: Soluțiile moldovenilor pentru ieșirea din blocajul politic

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, raportul de forțe din Legislativ nu s-ar schimba semnificativ, potrivit sondajului, transmite Știri.md cu referire la Radiochisinau.md.

Potrivit sondajului realizat de compania de date inteligente, aproximativ un sfert dintre respondenți ar agrea alegerile anticipate ca soluție pentru ieșirea din blocajul politic. 

În același timp, 16 la sută dintre cei intervievați ar susține o alianță dintre Blocul ACUM și PSRM, iar 11 la sută – o coaliție a socialiștilor cu democrații. Totodată, 7 procente dintre respondenți sunt pentru un guvern minoritar, iar 3,8 consideră oportună o alianță între ACUM și PDM. 38 la sută dintre cei chestionați s-au declarat indeciși sau nu au dorit să răspundă la întrebare.

Directorul executiv al companiei Date Inteligente iData, Mihai Bologan, a menționat că ”24 la sută dintre cei chestionați consideră că alegerile anticipate ar fi prima opțiune. Pe de altă parte, avem 38 la sută care nu au nici o părere sau nu au vrut să răspundă la această întrebare. 

Dacă vorbim de coaliții, sunt două coaliții care ies în evidență – coaliția dintre PSRM și ACUM, care este cea mai vehiculată în presă în ultimul timp. Ea a întrunit 16,1%, urmată de coaliția dintre PSRM și PDM, cu 10,8 %, iar un guvern minoritar, indiferent cine îl conduce, format din cele trei formațiuni, are susținerea a 7,5% respondenți”.

În intențiile de vot la alegerile parlamentare anticipate, PSRM ar obține 23 la sută din sufragii, Blocul ACUM – 17 la sută, iar PDM – 15%. Partidul Șor ar lua ceva mai mult de 3 la sută, potrivit sondajului. Numărul celor indeciși se ridică la aproape 32 la sută.

La alegerile locale, PSRM ar obține 18 la sută din voturi, PDM – 15%, Blocul ACUM – 11%, iar pentru candidații independenți ar vota puțin peste 9 la sută dintre alegători.

Sondajul IData a fost realizat în perioada 17-22 aprilie, pe un eșantion reprezentativ de circa 1000 de respondenți, inclusiv din stânga Nistrului. 

Studiul are o marjă de eroare de aproximativ 4 la sută, potrivit autorilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării