main logo
416

Sondaj: 53% din cetățeni nu sunt de acord cu politica PDM

Mai mult de jumătate din cetăţenii Moldovei (53%) absolut nu sunt de acord cu politica majorităţii parlamentare, condusă de Partidul Democrat (PDM), iar alţi 15% relativ nu sunt de acord cu acţiunile coaliţiei de guvernare.

Sondaj: 53% din cetățeni nu sunt de acord cu politica PDM

La aceste concluzii au ajuns experţii Institutului Republican Internaţional (IRI) în baza unui sondaj de opinie publică.

Potrivit agenţiei Infotag, doar 19% dintre respondenţi susţin relativ coaliţia de guvernare, iar 8% sunt de acord cu poziţia parlamentară a PDM şi Partidului Popular European, transmite Știri.md.

Activitatea Parlamentului este apreciată pozitiv numai de 26% din respondenţi, iar negativ - de 70%. 

De asemenea, 44% consideră că Parlamentul nu ţine cont deloc de nevoile cetăţenilor, 28% sunt parţial de acord cu această teză, 22% consideră că legislativul este relativ receptiv la doleanţele poporului, iar 3% sunt siguri de acest lucru.

În ceea ce priveşte activitatea Cabinetului de miniştri, 46% dintre participanţii la sondaj nu sunt de acord cu acţiunile Guvernului lui Pavel Filip, 17% parţial nu sunt de acord, 22% sunt parţial de acord, iar 8% le susţin pe deplin. 

Cele mai nepopulare ministere sunt Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei (câte 62% din recenziile negative), precum şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (60%), Ministerul Sănătăţii (59%) şi Ministerul Justiţiei (58%).

Răspunzând la întrebarea „Ce probleme ar trebui rezolvate în primul rând de Guvernul Filip?", respondenţii au numit majorarea salariilor şi pensiilor (34%), crearea locurilor de muncă (22%) şi combaterea corupţiei (14%).

Politica Preşedintelui Igor Dodon este susţinută total sau parţial de 49% dintre respondenţi, iar 47% absolut sau parţial nu sunt de acord cu acţiunile şefului statului.

Igor Dodon conduce în continuare topul încrederii în rândul politicienilor, cu 31%. Acesta este urmat de preşedinta PAS, Maia Sandu (14%), preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase (12%) şi preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc (10%).

De asemenea, 41% dintre respondenţi consideră că majoritatea locuitorilor Moldovei se tem să-şi exprime deschis opinia cu privire la politică, 26% consideră că mulţi se tem, 21% susţin că unii se tem şi doar 8% consideră că în societatea moldovenească nu există o asemenea frică.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 decembrie 2018 - 16 ianuarie 2019 pe un eşantion de 1.226 respondenţi cu vârsta de peste 18 ani de pe teritoriul Republicii Moldova (cu excepţia Transnistriei). Marja de eroare este de 2,8%.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării