main logo
287

Soluțiile candidaților pentru asigurarea accesibilității în oraș

Candidații pentru șefia Capitalei au propus soluții pentru a rezolva problema accesibilității la diferite instituții din Chișinău pentru persoanele cu dizabilități.

Soluțiile candidaților pentru asigurarea accesibilității în orașFoto: basarabia.md

Astfel, candidații Dumitru Țîra și Vitalie Voznoi au propus în acest sens un șir de propuneri care ar putea soluționa problema oamenilor cu dizabilități, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Dumitru Țîra, candidatul Partidului Popular European, consideră că orașului Chișinău îi lipsește și întotdeauna i-a lipsit viziunea în privința accesibilității. Potrivit lui, clădirile trebuie să aibă scări, rampe, balustrade, lift, iar drumurile trebuie să fie calitative și durabile, cu trotuare și piste pentru bicicliști, cu marcaj reflectorizant și iluminat în zone de risc pentru pietoni. 

Potrivit candidatului, Chișinăul are nevoie de o viziune și o strategie clară de dezvoltare, care să țină cont și de necesitățile celor mai vulnerabili utilizatori ai străzii.

Potrivit lui Dumitru Țîra, și în cazul clădirii Primăriei se cer intervenții. Ușa de la intrare este mult prea grea pentru mame cu cărucior sau pentru persoane cu deficiențe. În interior, trebuie montate rampe care să asigure accesul la etaj. La fel, se cer grupuri sanitare speciale și alte soluții care țin de accesul și comoditatea cetățenilor. 

„Toate aceste acțiuni sunt condiții minime care trebuie în mod obligatoriu asigurate”, spune candidatul PPEM.

Dumitru Țîra pledează pentru dezvoltarea parteneriatelor cu rezidenții și cu agenții economiciDoar printr-o strânsă colaborare vom putea face o planificare eficientă a străzilor. Pentru întreținere avem nevoie de un program prin care membrii comunității și grupurile de voluntari să monitorizeze calitatea străzilor”, spune candidatul.

Cât ține de finanțări, candidatul Partidului Popular European menționează că Primăria municipiului Chișinău are suficiente resurse atât pentru reutilarea accesului în instituțiile publice și schimbările de nivel, cât și pentru măsurile de sporire a siguranței și confortului pietonilor, cum ar fi pavajul tactil, semafoarele sonore. 

„Problema este gestiunea proastă a acestor resurse și furtul din bugetul municipal”, a declarat Dumitru Țîra.

Vitalie Voznoi, candidatul Partidului Stânga Europeană, consideră că autoritățile locale precedente au avut foarte puțină grijă față de oameni. Vitalie Voznoi își propune să „corecteze această nedreptate” prin echiparea tuturor trecerilor de pietoni cu pavaj tactil și semafoare speciale pentru persoanele cu deficiențe de auz, dar și cu rampe pentru persoanele cu dizabilități locomotorii. 

De asemenea, candidatul își propune să monteze rampe la intrările în toate parcurile și instituțiile publice și să poarte negocieri cu agenții economici ai capitalei să facă la fel. Și dezvoltatorii de imobile vor fi monitorizați să respecte și să aplice standarde de accesibilitate.

Candidatul menționează că nu poate promite extinderea rapidă a suprafețelor cu pavaj tactil sau a numărului semafoarelor sonore, dar se vor purta discuții pentru un proiect în acest sens, cu buget planificat și plan de acțiuni.

„Nu excludem posibilitatea ca agenții economici să dorească să se alăture inițiativei noastre. Intenționăm să organizăm concursurile relevante pentru selectarea celor mai bune oferte și, desigur, să efectuăm achizițiile necesare strict în conformitate cu legea”. 

Vitalie Voznoi dă asigurări că toate procedurile vor fi efectuate în mod transparent și vor fi anticipate de consultări cu experți, reprezentanți ai organizațiilor pentru protecția drepturilor persoanelor cu necesități speciale.

Vitalie Voznoi mai spune că intenționează să înlocuiască treptat vechile troleibuze și autobuze cu altele noi, cu rampe și podea joasă. Va propune modificarea legislației pentru a obliga transportatorii privați să dispună și de vehicule echipate pentru persoanele cu necesități speciale. 

Cât privește clădirea Primăriei, candidatul își asumă să ducă la bun sfârșit proiectul care prevede montarea unui ascensor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării