main logo
9256

Șoimaru: Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă. Explicațiile PAS

Deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că țara noastră ar putea să se dezică în curând de Mitropolia Moldovei, care este, de fapt, a Federației Ruse. Asta după ce zeci de preoți ai Mitropoliei Moldovei au mers în „pelerinaje” la Moscova.

Șoimaru: Mitropolia Moldovei ar putea fi interzisă. Explicațiile PASVasile Șoimaru/Foto: Ipn.md

Fiind întrebat ce părere are despre implicarea bisericii în politică, Vasile Șoimaru a spus că va fi mai radical, transmite Știri.md. 

Așadar, acesta a spus că va veni momentul în care Moldova, la fel ca și Ucraina, o să se dezică de Mitropolia Moldovei, care este de fapt a Rusiei. 

„Iată cum ei singuri își bagă gâtul în jug. Cui îi trebuiește asta? Organele noastre dacă vor lucra bine eu cred că vor rezolva problema asta la numai aterizarea lor pe aeroport. (...) Eu cred că acum, în toamna asta, problema mitropoliilor se va rezolva”, a mai spus Vasile Șoimaru. 

Contactați de redacția newsmaker.md, reprezentanții PAS au spus că „aceasta este părerea personală a deputatului și nu reprezintă poziția întregii fracțiuni”. De asemena, aceștia au spus că, conform Constituției Republicii Moldova, Biserica este separată de stat, autonomă și nu se implică în activități politice”.

Iar deputatul PAS Vasile Șoimaru a declarat că cele spuse anterior, privind interzicerea activității Mitropoliei Moldovei, este doar părerea sa personală, detașată de opinia PAS. 

Știri.md amintește că un grup de peste 20 de preoți a zburat la Moscova, unde ar fi fost serviți cu mâncăruri și băuturi scumpe și „luați în seamă” de reprezentanți de rang înalt ai Patriarhiei ruse, iar la întoarcere aceștia vor primi carduri „MIR”, eliberate de Promsviazbank, pe care li se promite că vor primi salarii și ajutoare pentru biserică.

Deschide.md mai scrie că, în perioada august-septembrie 2024, mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei vor merge în Rusia, cu ajutorul financiar din partea lui Șor, dar și cu susținerea Patriarhiei de la Moscova. Plecările sunt organizate de fiecare protopop, care folosește grupurile interne de pe Viber, unde le propune doritorilor să călătorească în Rusia

Totodată, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a confirmat pentru NewsMaker că preoții se află în pelerinaj, fără a oferi detalii suplimentare.

„Da, este adevărat că preoții merg în pelerinaj. Nu cunosc care este scopul, de aceea vă spun să telefonați la episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, și la protoiereul de Criuleni, Oleg Vieru - cel care se ocupă de organizarea grupurilor respective; ei cunosc toată logistica. Sunt curios și eu, pentru că sunt ținut în afară și nu cunosc nimic”, a menționat Vadim Cheibaș.

Ulterior mai mulți preoți care au pornit ieri în „pelerinajul” în Rusia au decis să se întoarcă acasă după publicarea investigației Deschide.MD privind călătoriile organizate de Ilan Șor și Patriarhia Moscovei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării