main logo
2234

Șoferii ar putea să nu mai prezinte fizic certificatul de înmatriculare

Conducătorii auto ar putea să nu mai prezinte fizic certificatul de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. În acest sens, se va ajusta legislația, anunță deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Șoferii ar putea să nu mai prezinte fizic certificatul de înmatriculareFoto: Autoblog.md

Într-o postare pe o rețea de socializare, Alaiba spune că certificatul de înmatriculare va trebuie să fie prezentat doar peste hotare, iar în țară el poate fi verificat online, transmite Știri.md.

"Una din preferatele mele ocupații este să elimin hârțoagele. Deci, minus încă o hârțoagă (de data asta e mai degrabă plastic, dar o să păstrăm metafora).

Vrem să anulăm obligativitatea prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. Va trebui să-l aveți fizic cu voi doar când călătoriți peste hotarele țării. Pe teritoriul Republicii Moldova datele din certificatul de înmatriculare pot fi verificate online. O să ajustăm legislația. 

În decembrie am exclus obligativitatea deținerii permisului de conducere (a plasticului), pentru că șoferii pot fi verificați fără acest plastic. Astfel, după următoarea modificare, șoferii nu vor trebui să-și bată capul de hârțoage când pornesc la drum. Poliția le poate identifica atât autovehicul, cât și pe ei, fără prezentarea fizică a actelor. 

Această obligativitate este în primul rând o incomoditate, dar și motiv de a primi o amendă. Dacă nu ai certificat de înmatriculare - plătești amendă 300 de lei, chiar dacă ai actele în regulă, doar, poate le-ai uitat pe acasă. Poate cândva asta avea sens, când nu aveam e-guvernare, dar acum această măsură e depășită de timp. Lucrurile se întâmplă online. 

În 2021 pe articolul respectiv au fost întocmite 5.794 de procese-verbale, iar suma amenzilor a fost de 1,52 milioane de lei. Acești bani vor rămâne pe viitor în buzunarele șoferilor", scrie Alaiba.

Reamintim că, recent, Guvernul a aprobat o serie de modificări la Codul contravențional prin care pedepsele pentru șoferii ce încalcă sistematic Regulamentul circulației rutiere vor fi înăsprite, iar penalitățile pentru conducătorii auto disciplinați vor fi reduse.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării