main logo
1204

Șofer: Moldovenii care revin în țară își doresc să fie tratați cu respect

Republica Moldova rezistă datorită banilor pe care diaspora îi trimite rudelor în Moldova și datorită agenților economici. Statul, în loc să îi trateze cu respect, deseori îi pune în situații de dificultate, afirmă Ion Cojocaru, șofer de autobuz, care s-a confruntat cu situații în care i-au fost confiscate bunurile transportate și i s-a aplicat și amendă.

Șofer: Moldovenii ce revin în țară își doresc să fie tratați cu respectFoto: ipn.md

„Un milion de persoane să trimită câte o sută de euro acasă, sunt o sută de milioane de euro care vin în țară. Mulți au aici părinți, rude, frați și mai ajută cu ceva”, a menționat bărbatul într-o conferință de presă la IPN, transmite Știri.md.

El spune că viața în Moldova poate deveni mai bună, dar nu-și doresc acest lucru cei de la guvernare, care se îngrijesc numai de propriul buzunar.

Conferința de presă a fost susținută împreună cu Dumitru Pogorea, președinte de onoare al Centrului național moldovenesc cultural din Novosibirsk, care a revenit în țară după 30 de ani de aflare în Federația Rusă. El s-a întristat să găsească o inflație de 30%.

Chiar și în Ucraina, unde este război, inflația e mai mică.

„Vreau să iasă cineva să aducă niște lămuriri. Noi toți, cei din țară și cei plecați din țară, vă rugăm foarte mult: faceți tot posibilul și imposibilul ca în Republica Moldova să se schimbe viața”, a îndemnat bărbatul.

Dumitru Pogorea a vorbit și despre greutățile cu care s-a confruntat în drumul spre casă, despre Legea privind acordarea scutirii de plata drepturilor de import pentru cetăţenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova. Mecanismul trebuie îmbunătățit, spune el.

Scutirile trebuie să fie aplicate echitabil, dar și proporțional, să se țină cont de timpul aflării persoanei peste hotare și de bunurile agonisite în această perioadă.

De asemenea, ar fi oportun să se renunțe la solicitarea de a aviza organele vamale cu 30 de zile înainte despre intenția persoanei de a trece bunurile personale peste hotar.

Și aceasta pentru că persoana nu are cum să cunoască când va reuși să-și vândă imobilul de peste hotare sau să organizeze transportarea bunurilor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării