main logo
837

Societatea civilă propune adoptarea Legii Magnitsky în Republica Moldova

Reprezentanții mai multor organizații ale societății civile propun un proiect de lege de completare a unor acte legislative, numit generic Legea Magnitsky. Documentul prevede trei elemente de bază.

Societatea civilă propune adoptarea Legii Magnitsky în Republica Moldova Societatea civilă propune adoptarea Legii Magnitsky în Republica Moldova

Primul este blocarea accesului la sistemul bancar pentru persoanele care deja s-au manifestat ca infractori pe plan internațional și, respectiv, au devenit indezirabili pe liste internaționale, transmite Știri.md.

O altă prevedere ține de interdicția de a intra pe teritoriul Republicii Moldova pentru persoanele care s-au remarcat prin grave violări ale drepturilor omului și prin sustrageri din sisteme bugetare a unor sume importante de bani. Al treia element se referă la confiscarea proprietăților dobândite prin fraude sau spălătorie de bani. Autorii consideră că adoptarea acestei legi ar putea fi un semn clar pentru comunitatea internațională că Moldova înțelege amenințările cu care s-a confruntat și că este gata să sancționeze persoanele care sunt direct implicate în fapte reprobabile.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că Legea Magnitsky reprezintă un proces de racordare la standarde de integritate. Totul a început după ce, în 2009, avocatul Serghei Magnitsky a fost arestat și deținut în condiții de izolator pentru o perioadă de 358 de zile pentru că s-a opus sistemului federal de urmărire penală din Rusia, protestând contra acțiunilor de fraudare a bugetului federal și spălare a banilor în valoare de 5,4 miliarde de ruble. Avocatul a sfârșit prin a fi torturat și ucis în izolator fără a avea parte de o justiție independentă. Ca urmare a acestui caz, multe state au înaintat inițiative de protejare a celor care luptă pentru integritatea sistemelor administrativ-politice. În 2012 Congresul SUA a adoptat o lege a responsabilității dedicată lui Serghei Magnitsky. Apreciind exemplul Congresului american, și parlamentele Canadei, Marii Britaniei, Estoniei, Letoniei și Lituaniei au adoptat legi similare cu numele simbolic dedicat lui Serghei Magnitsky, prin care au impus sancțiuni contra unor persoane concrete pentru acte de corupție, încălcarea drepturilor omului și alte tipuri de infracțiuni.

„De ce este atât de importantă pentru Republica Moldova o Lege Magnitsky? Pentru că există necesitatea internaționalizării cazurilor în care persoane din exteriorul și din interiorul Republicii Moldova au încercat să folosească banii publici în interesele proprii și au încercat să faciliteze operațiuni masive de tranzacții internaționale în mod ilicit. Republica Moldova are nevoie să-și curețe sistemele de guvernare prin racordare la aceste standarde de integritate și să contribuie cu numele persoanelor care are putea fi sancționate pe plan internațional pentru ceea ce s-a întâmplat în sectorul băncilor și ceea ce s-a întâmplat cu faimosul caz de laundromat rusesc”, a notat directorul IDIS.

Lilia Carașciuc, director executiv Transparency International Moldova, susține că fenomenul corupției și fenomenul spălării banilor ia amploare la nivel mondial. Această inițiativă adoptată de SUA nu este un act de substituire a justiției, ci este o încercare de a păzi țara de persoane cu „mâinile murdare”. Și aceasta inițiativă nu s-a oprit doar la SUA, dar se extinde la nivel global. În statele în care există Legea Magnitsky, aceasta a fost votată în unanimitate, în pofida luptelor existente în interiorul acelor legislative. În opinia sa, în Republica Moldova funcționează un sistem în care cu o mână se fură bani din sistemul bancar și se contribuie la spălare a banilor rusești, cu o altă mână se încearcă legalizarea acestor bani prin diferite inițiative, iar cu o treia mână se încearcă a veni cu tot felul de strategii de recuperare a banilor, dar care nu se leagă cu cele două rapoarte Kroll.

Expertul Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”, Sergiu Tofilat, spune că Legea Magnitsky țintește clar persoanele corupte, funcționarii publici din orice colț al lumii, care fură din banii publici și persecută, torturează și omoară acei activiști care denunță aceste cazuri. „Aceasta va fi, cum spun chimiștii, o hârtie de turnesol și va arăta fața adevărată a guvernării și adevăratele intenții, mai ales în raport cu partenerii externi”, a mai spus expertul.

Ștefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici și Reforme, a declarat că astăzi Parlamentul European a adoptat o rezoluție fără precedent ca mesaj, conținut și importantă. Este pentru prima dată în ultimii zece ani când în privința Republicii Moldova este adoptată o rezoluție atât de dură, atât de tranșantă și prin care se spune literalmente guvernării că instituțiile europene cunosc în detalii ce se întâmplă în această țară și nu pot fi în niciun fel manipulate, induse în eroare sau mințite. Unul dinte punctele acestei rezoluții spune că instituțiile europene regretă faptul că, din 2014 încoace, nu s-a reușit o investigație minuțioasă și credibilă a fraudei bancare și acest lucru subminează încrederea în justiție. Expertul consideră că e nevoie să fie reîntoarsă încrederea oamenilor în instituțiile statului și să asigure separarea puterilor în stat, iar Legea Magnitsky este una din acele acțiuni concrete, prin care autoritățile pot da dovadă că vor să se alinieze statelor și democrațiilor occidentale care nu permit spălarea banilor, nu permit utilizarea justiției, nu tolerează tortura în instituțiile penitenciare etc.

Proiectul Legii Magnitsky urmează să fie transmis deputaților din Parlament.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării