main logo
617

SMURD la Cahul: Pompierii din R. Moldova ar putea interveni și în România

La Cahul va fi lansat un proiect pilot de salvare complet integrat, pe model SMURD, care să conțină și partea medicală și pe cea a situațiilor de urgență.

SMURD la Cahul: Pompierii din R. Moldova vor interveni și în RomâniaFoto: ipn.md

Implementarea proiectului a fost unul din subiectele de discuție la întâlnirea avută de Andrei Năstase, ministru de interne al Republicii Moldova, cu Raed Arafat, secretar de stat al MAI România, transmite Știri.md cu referire la IPN.

În cadrul întrevederii s-a mai stabilit ca în Republica Moldova să fie dezvoltată o capabilitate aviatică pentru intervenții în situații de urgență pe modelul SMURD și un plan concret de modernizare a unităților de primiri urgențe din Chișinău și Bălți.

Secretarul de stat român a menționat că în Republica Moldova va fi implementat proiectul SMURD 2, care presupune mărirea capacității de intervenții când este nevoie de servicii de descarcerare, dar și procurarea de ambulanțe noi.

De asemenea, oficialul din România a menționat că se iau în calcul intervenții transfrontaliere ale unităților de salvare din Republica Moldova și România. 

„Dacă pompierii din Republica Moldova sunt mai aproape de o situație de urgență petrecută în România, atunci ei să intervină și invers”, a spus Raed Arafat, care a mai menționat că există deja un protocol semnat care permite acest lucru.

Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova a precizat că protocolul dintre inspectoratele de urgență dintre cele două țări ar putea fi primul pas real de integrare. 

Dacă acest proiect va reuși ca model de integrare, vor fi lansate și alte proiecte de integrare: economice, energetice, mediatice.

Andrei Năstase a declarat că și colaborarea dintre inspectoratele de urgență din România și Republica Moldova dovedește că actuala guvernare își dorește integrarea cu structurile europene și cele românești.

Proiectul Naţional Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare SMURD a fost lansat în Republica Moldova în luna august 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării