main logo
1309

Slusari îi răspunde lui Grosu: Nu se cere niciun bănuț suplimentar

Președintele Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, a venit cu o reacție după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că fermierii au dreptul să protesteze, dar trebuie să își amintească că autoritățile trebuie să aibă grijă de toți oamenii, nu doar de ei.

Slusari îi răspunde lui Grosu: Nu se cere niciun bănuț suplimentarColaj: Știri.md

Într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, Slusari a scris că Igor Grosu ar trebui să citească revendicările fermierilor, pentru a vedea că acestea ar putea să fie realizate fără cheltuieli suplimentare, transmite Știri.md.

„Dincolo de ipocrizie, aici se vede și indiferența față de problemele agricultorilor mici și mijlocii, care în prezent sunt executați de creditori. Altfel, cei care vorbesc trebuiau măcar să citească revendicările fermierilor și să vadă că acestea pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare. Da, era mult mai bine dacă Ministerul Agriculturii din 2022, de când sectorul agrar a fost afectat de multiple crize concomitente, să atragă fondurile europene în vederea sprijinului producătorilor agricoli. Așa au procedat toate țările din bazinul Mării Negre, chiar dacă unele din ele au suferit mai puțin în urma războiului în Ucraina comparativ cu Moldova. Dar acest lucru nu s-a întâmplat și nimeni nu a răspuns pentru asta”, a scris Slusari.

Fostul deputat a spus că ceea ce solicită fermierii pentru supraviețuire sunt niște măsuri care ar trebui să fie aplicate maximum în două-trei luni.

„Evident că în această perioadă fonduri europene nu mai vin. Se propun soluții fie non-financiare, fie altă modalitate de utilizare a Fondului național de dezvoltare a agriculturii pentru anul 2024. Nu să cere niciun bănuț suplimentar de la gura copilului”, a mai scris el.

Președintele Asociației „Forța Fermierilor” a acuzat unii demnitari de stat că, în loc să rezolve problemele din sectorul agrar, ei pun etichetări standarde clasei de fermieri.

„Prin urmare, guvernarea volens nolens ajută și lucrează în favoarea marilor holdinguri transnaționale, care deja controlează peste 40 de procente din terenurile agricole arabile. Să știe foarte bine că în spatele a două cele mai mari holdinguri se află prietenul lui Plahotniuc, care cu ajutorul lui a obținut control asupra Portului Giurgiulești. Acestea deja procură datoriile agricultorilor disperați și cu nerăbdare așteaptă falimentarea acestora. Însă cei care zilnic parcă se luptă cu grupările oligarhice criminale se prefac că nu văd pericol în oligarhizarea agriculturii și continuă să bată în fermieri, care mai mențin viața economică la sate”, a mai spus Slusari.

Știri.md amintește că, în cadrul unei emisiuni, Grosu a declarat că fermierii au dreptul să protesteze, dar ar trebui să manifeste înțelegere și respect față de efortul autorităților, care au alocat anul acesta aproximativ două miliarde de lei pentru subvenționarea agricultorilor.

De menționat că Asociația „Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor au anunțat că pe 22 noiembrie agricultorii vor porni cu tehnica agricolă spre Chișinău. Asociația „Forța Fermierilor” susține că mulți producători agricoli sunt la limita falimentului și că toate încercările de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării