main logo
1742

Situația din Cobasna. Săteni: Suntem îngrijorați. Drone vedem zilnic

Liderul administrației satului Cobasna, unde în această dimineață s-au auzit împușcături, spune că locuitorii sunt îngrijorați de mai multe zile. „Toți au auzit acele rafale”, a declarat Leonid Kurakov, citat de TSV.

Situația din Cobasna. Săteni: Suntem îngrijorați. Drone vedem zilnicFoto: tvpmr

„Drone zboară zilnic pe aici. Personal am văzut un aparat, pe 24 aprilie. A planat ceva timp deasupra depozitului cu muniții, apoi a zburat spre Ucraina, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

Școala, grădinița și punctul medical lucrează în regim obișnuit”, a spus Kurakov.

Presa din regiunea transnistreană, dar și cea rusă au anunțat astăzi dimineață despre împușcături înregistrate în perimetrul depozitului cu muniții de la Cobasna.

Tiraspolul acuză Ucraina că a lansat drone, noaptea trecută, peste Cobasna, apoi a tras în direcția Transnistriei.

Cobasna se află la doi kilometri distanță de granița cu Ucraina. Acolo este unul dintre cele mai mari depozite cu muniții care aparțin Armatei a 14-a a Uniunii Sovietice.

Chișinăul și Moscova au discutat, în repetate rânduri, despre evacuarea acestora, ceea ce nu s-a mai întâmplat, pe motiv că o mare parte dintre muniție este în stare de degradare avansată și prezintă pericol major. O eventuală distrugere pe loc a acestora nu s-a mai stabilit.

Pe 25 aprilie 2022, La Tiraspol a avut loc un atac la sediul MGB-ului. Așa-zisul departament de Interne a anunțat că este vorba despre un atac cu lansatoare de grenade, iar victime nu sunt.

Biroul politici de reintegrare a comentat incidentul, iar Serviciul de securitate ucrainean a calificat incidentul drept o „provocare pusă la cale de FSB”.

În dimineața de 26 aprilie 2022, atacurile au continuat, având loc explozii în orașul Grigoriopol.

Autoritățile din stânga Nistrului au confirmat și explozia care s-a produs noaptea la aerodromul de la Tiraspol. Potrivit informațiilor publicate de presa din stânga Nistrului, două obiecte explozive au fost aruncate în jurul orei 23:30, în noaptea din 25 spre 26 aprilie. Comitetul de investigații a deschis un dosar penal pe acest caz.

În regiunea transnistreană a fost instituit Cod Roșu de „pericol terorist” în stânga Nistrului pentru o perioadă de 15 zile. Tiraspolul a anunțat trei atacuri înregistrate: cel de la sediul MGB, din orașul Grigoriopol și atacul de la Parcani.

Șefa statului, Maia Sandu, spune că intențiile de escaladare a situației din stânga Nistrului pornesc de la forțele din interiorul regiunii. „Sunt forțe pro-război și sunt interesate să destabilizeze situația în regiune”, a spus președinta, după ședința CSS, convocată în contextul situației din stânga Nistrului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării