main logo
9814

SIS: Dispozitive radioactive la Aeroportul Chișinău. Primele imagini

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS) a identificat, în ultimele trei luni, 64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal.

SIS: Surse de radiație la Aeroportul Chișinău. Primele imagini

O parte din dispozitivele radioactive se află pe teritoriul Aeroportului Internaţional Chişinău, transmite Știri.md.

Potrivit Serviciului de presă al SIS, sursele radioactive au fost depistate urmare a realizării unui complex de măsuri speciale de investigaţii pe întreg teritoriul ţării.

Cel mai recent caz de identificare a surselor radioactive a fost înregistrat la data de 20 august curent, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău. 

Ofiţerii Centrului Antiterorist al SIS, în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice, au identificat cca 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3 (dispozitiv utilizat la aeronavele sovietice pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fundalul natural de radiaţie. 

În consecinţă, reprezentanţii instituţiilor statului cu funcție de monitorizare și intervenție, au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncționale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei. 

SIS desfăşoară, conform competenţelor, acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care pot aduce prejudicii securităţii naţionale, populaţiei şi mediului.

La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării