main logo
5249

Siropul periculos Eurespal, retras din toate farmaciile Moldovei

Unul dintre cele mai solicitate siropuri de tuse pentru copii, Eurespal, a fost retras din farmaciile și spitalele din Moldova.

Siropul periculos Eurespal, retras din toate farmaciile Moldovei

S-a întâmplat chiar la cererea producătorului francez, care a depistat că preparatul poate provoca probleme cardiace, transmite Știri.md cu referire la protv.md.

Aceeași decizie a fost luată de toate statele europene unde era vândut medicamentul.

Alina Gudim, șefa secției de Farmacovigilență și Studii Clinice: „Se retrag în urmă sesizării companiei din Franța, în urma unor experimente pe animale. Au niște efecte asupra conductibilității inimii. Nu vorbim de malformații“.

Un ordin al Agenției Naționale a Medicamentului a fost emis în această după-amiază și, prin urmare, transmis farmaciilor și spitalelor din țară. Așa că, la primele ore ale zilei, preparatul încă putea fi găsit. 

Farmacistă: „- Preparatul este cumpărat la indicația medicului. În instrucțiuni scrie care sunt reacțiile adverse. Accelerarea bătăilor inimii... “.

Celor care le-a fost prescris Eurespal le este recomandat să oprească tratamentul imediat, iar părinții care deseori le-au dat copiilor acest medicament ar trebui să meargă la medici pentru consultații.

Problemele cardiace pot fi provocate anume de substanța activă a medicamentului, care se numește fensipirida. 

În farmacii, ni s-a spus că mai există preparate cu aceeași substanță activă, produse în Polonia și Belarus. Cei de la Agenția Medicamentului susțin că urmează să ia o decizie și în privința lor. 

Agenția Europeană a Medicamentului urmează să se întrunească pentru a lua o decizie și despre alte preparate cu aceeași substanță activă.

Prima țară care a retras preparatul de pe piață a fost Franța, iar apoi printr-o notificare, producătorul medicamentelor a îndemnat toate țările europene, unde se găsește Eurespal-ul, printre care și România să ia aceeași decizie. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării