main logo
1504

Sinteza CNA: Cinci reținuți și peste un milion de lei, sechestrat

Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat pe parcursul săptămânii trecute rețineți și percheziții în dosare de trafic de influență, spălare de bani, finanțare ilegală a unei formațiuni politice și falsificarea rapoartelor financiare. Cinci persoane din Comrat au fost reținute, iar ulterior patru dintre ele au fost plasate în arest, iar una - sub control judiciar.

Sinteza CNA: Cinci reținuți și peste un milion de lei, sechestratFoto: Imagine simbol

Potrivit CNA, în timpul documentării cazurilor de finanțare ilegală a unui partid politic, au fost fixate mai multe episoade de mobilizare a cetățenilor la proteste contra unor remunerații bănești, achitarea ilegală a transportatorilor de pasageri la protestele organizate, precum și achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii, transmite Știri.md.

De asemenea, a fost documentată plata suplimentelor la pensii și la salarii pentru unii bugetari prin intermediul aplicației „ПСБ” a Băncii din Federația Rusă „Промсвязьбанк”. 

Tot săptămâna trecută, un bărbat din Edineț a fost reținut pentru 72 de ore într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și primit 2.500 de euro pentru perfectarea a trei permise de conducere. În privința învinuitului a fost aplicată măsura preventivă arestul la domiciliu. 

Totodată, două sentințe au fost pronunțate în cauzele penale pornite de către Centrul Național Anticorupție. Primul caz vizează acțiunile unui bărbat, învinuit de săvârșirea a trei infracțiuni de trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 175.000 de lei. În cel de-al doilea caz, un fost șef al Serviciului juridic al unui penitenciar și complicele său au fost condamnați pentru trafic de influență. Instanța de judecată le-a aplicat pedeapsă în formă de amendă în valoare de 125.000 de lei cu privarea inculpatului de dreptul de a ocupa funcția de jurist în instituțiile penitenciare din Republica Moldova timp de cinci ani. 

De menționat că, actualmente, 7 persoane arestate în dosarele CNA sunt plasate în penitenciare, iar o persoană este deținută în izolatorul Centrului

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a sechestrat un cont bancar în valoare de peste un milion de lei, săptămâna trecută, în baza unei delegații a Direcției Generale Urmărire Penală a CNA, într-un dosar de spălare de bani. 

Totodată, alte bunuri, sechestrate anterior în valoare de peste 6,7 milioane de lei, au fost confirmate prin încheieri judecătorești. Printre acestea se numără o construcție nelocativă, un teren pentru construcție, două capitaluri sociale și două conturi bancare. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării