717
0
Sindicatele cer revenirea la premiile anuale şi la ajutoarele materiale
717
0

Specialiștii în domeniul protecției social-economice din cadrul centrelor sindicale național-ramurale au elaborat mai multe amendamente la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Sindicatele cer revenirea la plata premilor anuale şi ajutoare materiale

Potrivit sindicaliștilor, în procesul de implementare a acestei legi pe parcursul a trei luni ale anului 2019 se atestă mai multe probleme și lacune cu care s-au confruntat unitățile bugetare, și care provoacă situații dificile la stabilirea claselor de salarizare și calculării salariilor lunare, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Pentru îmbunătățirea cadrului normativ în vederea implementării Legii respective, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a elaborat o serie de amendamente.

Astfel, sindicaliștii propun ca Articolul 10 din Lege, ce se referă la componentele salariului lunar al personalului din unitățile bugetare pentru activitatea desfășurată pe durata normală a timpului de lucru stabilită de Lege, să prevadă acordarea unui premiu anual pentru salariați.

Pentru motivarea personalului de a spori capacitatea muncii, rezultatele activității pe parcursul anului, specialiștii CNSM consideră necesar să se revină la acordarea pentru angajații din sectorul bugetar a ajutorului material.

Totodată, în condițiile Legii date, clasa de salarizare stabilită diferențiat pentru cadrele didactice cu studii superioare din educație timpurie, ciclu primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic provoacă discriminare între cadrele didactice din învățământul general.

În vederea înlăturării acestor discriminări, se propune să fie stabilită clasa de salarizare “56” pentru cadrele didactice cu studii superioare din educație timpurie, ciclu primar, gimnazial, liceal, profesional tehnic.

Amendamentele se referă și la necesitatea de a revizui cuantumurile sporurilor pentru titlurile/gradele științifice, care n-au fost revăzute din anul 2014; reexaminarea claselor de salarizare pentru funcțiile de demnitate publică la nivel local; stabilirea unei diferențe rezonabile între clasele de salarizare pentru funcțiile publice de conducere.

Acestea, dar și alte amendamente, urmează a fi prezentate spre examinare viitorului Guvern al Republicii Moldova.

Citește și
article image
Bugetarii din Moldova au o minivacanță la sfârșit de august
0
365
article image
Zilele libere în 2019: Sâmbăta aceasta toți bugetarii...
0
499
article image
Bugetarii vor avea o minivacanță de 4 zile la sfârșit de...
0
743
article image
Ion Chicu îi dă dreptate Nataliei Gavrilița privind...
0
514