main logo
3884

Sindicaliștii din educație, parțial de acord cu sporurile anunțate de Recean

După ce prim-ministrul Dorin Recean a anunțat pachetul „Spor pentru Moldova”, conducerea Federației Sindicale a Educației și Științei a venit cu mai multe precizări.

Sindicaliștii din educație, parțial de acord cu sporurile anunțateFoto: Știri.md

Astfel, angajații din sistemul educațional acceptă sporurile unice, însă totuși ar prefera modificarea valorilor de referință în locul acestor sporuri, transmite Știri.md

„Mesajul de la angajații cu care am comunicat azi pe parcursul zilei este explicit: ceea ce s-a anunțat e bine, dar nu corespunde așteptărilor pedagogilor, angajaților din sistemul educațional. Este bine că se va achita acest spor, dar angajații preferă ca în locul sporurilor unice, în mărime fixă, adesea neacoperite financiar și care în majoritatea instituțiilor nu pot fi achitate, să se opereze modificări la valoarea de referință. Acest indiciu valorează azi 1.900-2.000 de lei și nu a fost majorat în 2023 - așa cum prevede Legea nr. 270. Sporul în mărime fixă de 1.300 lei, acordat în anul bugetar 2023, nu a rezolvat problema salariilor mici din sistem, cum nu o va rezolva nici sporul anunțat de 5.000-3.000 de lei. Pentru ca profesia de cadru didactic să înceapă a fi atractivă, la moment, este nevoie ca valoarea de referință să atingă cel puțin cota de 2.300, ba chiar de 2.600 de lei. În caz contrar nu vom avea șanse să atragem tinerii în sistem, dar și riscăm să rămânem fără pedagogi în instituții”, spune Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei. 

Prin urmare, Donos a discutat cu ministrul Dan Perciun și i-a transmis un impuls din partea celor care au multiple întrebări și neclarități cu referire la informația despre sporurile salariale anunțate pentru angajații din educație.

La rândul său, ministrul s-a arătat deschis pentru a comunica și a găsi răspunsuri la întrebările membrilor de sindicat, ale angajaților din domeniul educației.

Știri.md amintește că ieri, 25 septembrie, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe că angajații din domeniul educației din Republica Moldova vor primi sprijin financiar din partea Guvernului, iar salariile cadrelor didactice vor fi mărite.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării