main logo
1208

Sinagoga Țirilson a intrat în reparații: Cât va dura reconstrucția

Sinagoga Țirilson, lăcașul de cult al comunității evreiești din Moldova, care în ultimele trei decenii este în ruine, a intrat în reparaţii.

Sinagoga Țirilson a intrat în reparații: Cât va dura reconstrucția

Deși suma necesară încă nu a fost colectată, din puținul adunat s-a început restaurarea clădirii. Pentru reabilitarea sinagogii, situată pe strada Rabbi Țirilson din centrul Capitalei, este nevoie de doi ani, susțin specialiştii, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Comunitatea evreiască din Moldova a cumpărat sinagoga în 2010 de la stat pentru circa 5 milioane de lei. Ulterior, rabinul Comunității Evreiești din Moldova a inițiat o campanie de colectare de fonduri pe rețelele de socializare.

„După doi ani de şantier, va fi imaginea autentică de altădată a acestui obiectiv de istorie”, a declarat Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Restaurare a Monumentelor.

Deja de o lună, complexul sinagogii Ţirilson s-a transformat într-un şantier.

„Acum se efectuează lucrările de consolidare metalică, iată după cum vedeţi, care vor ţine faţada în poziţie verticală, în cazul când se va lucra intens să nu cadă”, a menționat Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de Restaurare a Monumentelor.

Ulterior, vor fi executate lucrările interioare ale sinagogii și în partea clădirii unde anterior era un azil de bătrâni.

„Lucrările prevăd reconstituirea nivelului parter cu toate funcționalitățile care sunt prevăzute, bibliotecă, sală de citire, spaţiu expoziţional, sală de audienţă, spaţiu pentru rugăciune, spaţiul rabinului.”, a adăugat Ion Ştefăniţă.

Ulterior, muncitorii vor începe restaurarea fațadei clădirii. Potrivit șefului Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, vor fi păstrate și restaurate toate elementele originale. Pentru restaurarea sinagogii, sunt necesari peste 68 de milioane de lei. Până acum, rabinul Comunității Evreiești din Moldova, Shimshon Daniel Izakson, a colectat aproape 620 de mii de lei.

„Aceasta va fi o mare nedreptate dacă istoria nu va fi restabilită. Acum noi colectăm bani pentru a restaura sinagoga. Noi am început construcţia fără să avem suma necesară pentru această lucrare, am început cu ceea ce avem.” a relatat Shimshon Daniel Izakson, rabinul Comunității Evreiești din Moldova.

Sinagoga Țirilson a fost inclusă în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chișinău în anul 1993, cu statutul de monument de însemnătate locală. Complexul este format din două clădiri – sinagogă şi un azil pentru bătrâni şi a fost construit în al doilea deceniu al secolului trecut.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării